Paluu arkeen

Kesäloma. Se, jolloin luet haalimasi kirjapinon, nautiskelet etelän lämmössä, tapaat ystäviäsi tai mökkiydyt. Ennen kaikkea rentoudut ja lataat akkuja, jotta jaksat painaa töitä taas syksyllä. Näin me monesti suunnittelemme kesälomaa ja toivomme sen energisoivan meitä. Monella meistä loma alkaa olla loppusuoralla ja edessä on paluu arkeen.  Mitä tehdä jos loman jälkeen töihin palaaminen tuntuu vaikealta?

Työterveyspsykologian dosentti Kirsi Aholan mukaan on hyvin normaalia kokea loman jälkeistä energiavajetta työssä. Yhtäkkiä sinun tuleekin keskittyä työhön kahdeksan tuntia, etkä voi enää ottaa kesken päivää päiväunia tai lähteä virkistävälle uintireissulle. Hyvä uutinen on se, että alkutahmeuden jälkeen työkoneistosi alkaa taas pyöriä. Voit kuitenkin itse helpottaa lomalta paluutasi mm. seuraavin keinoin:

  1. Ota ensimmäiset päivät työssä lempeästi. Älä haalii itsellesi kasapäin tehtäviä, jotka uuvuttavat sinut heti. Pehmeälasku työhön on erittäin ok.

  2. Mieti mitä uutta ja innostavaa työhösi liittyy tulevana syksynä. Mitä uutta saat oppia ja mitä uusia haasteita saat kohdata?

  3.   Pohdi voisitko rytmittää työtäsi toisin kuin ennen lomia tai voisitko muuttaa jotain työtapoja ja näin säästää itseäsi?  Kannattaa myös miettiä miten koko organisaatio /tiimisi voisi muuttaa työtapojaan/toimintaansa?

  4. Pidä työpäivän aikana ns. mikrotaukoja. Jo 10-15 min tauko työpäivän aikana auttaa sinua palautumaan työstä.

  5. Pidä kiinni hyvinvointia edistävistä rutiineista: liiku ja keskity terveellisen ravitsemukseen. Liikunta auttaa palautumaan työstä.

Lomanjälkeisen ”työtahmeuden” pitäisi mennä ohi kahden viikon aikana. Mikäli työ tuntuu tahmealta vielä kuukausi lomasi jälkeen mieti mistä tahmeus johtuu. Onko työ sinulle mielekästä? Pääsetkö toteuttamaan itseäsi työssä? Saatko käyttää osaamistasi hyväksi? Tarkastele myös työilmapiiriä.  Onko työpaikalla hyvä tunnelma? Esimiehen kanssa on hyvä ottaa asia puheeksi, jos työ vie kaikki mehut. Vain kertomalla ajatuksesi ääneen voi tapahtua muutoksia.

Puheeksi ottamisesta huolimatta aina ei muutosta tapahdu. Tällöin kannattaa pohtia haluanko oikeasti olla tässä työpaikassa enää töissä?  Vaihtamalla paranee – toimii työelämässä.  Älä jumitu työpaikkaan, jossa et viihdy, vaan etsi uutta.  Syksyllä rekrytointi käy kuumana ja nyt on hyvä aika hakea uutta työtä.  Työnhaussa muista seuraavat asiat:

1.       Tarkista pakettisi – kartoita osaamisesi.

2.       Mieti kuka hyötyy osaamisestasi – tarjoa osaamistasi heille

3.       Iske piilotyöpaikkoihin

4.       Laita työnhakuasiakirjat kuntoon,  muista: videohakemus on IN!

5.       Hio hissipuhe kuntoon työhaastattelua varten

Olit sitten työnhaussa tai tyytyväinen lomalta palaaja ota tavoitteeksi kasvattaa verkostojasi. Suurin osa työpaikoista saadaan nykyään verkostojen kautta. Verkostojen voima auttaa sinua merkittävästi myös työssä ollessasi.