Ammatillinen itseluottamus nousuun

Oletko tyytyväinen siihen, miten hyvin pystyn hyödyntämään kykyjä ja taitoja työelämässä?

 Oletko luottavainen, että suoriudut hyvin eteen tulevista haasteellisista tilanteista?

Vastauksesi yllä oleviin kysymyksiin antavat suuntaa siitä, millä tasolla ammatillinen itseluottamuksesi on tällä hetkellä. Itseluottamus on realistinen kuva omista kyvyistään, vahvuuksista sekä kehityskohdista. Itseluottamuksen taso ei ole pysyvä tila, vaan siihen vaikuttaa erilaiset tilanteet ja kokemukset elämässä ja uralla.

 

Jokainen on varmasti kokenut esimerkiksi perehtymisvaiheen riittämättömyyden tunnetta ja tuskaa. Niin paljon omaksuttavaa, uutta asiaa lyhyessä ajassa, kun haluaisi jo olla perillä kaikesta. Maltti on tällöin valttia, uuden omaksuminen kun on inhimillinen prosessi, jota ei voi kiirehtiä, vaikka kuinka haluaisi.

 

Mahdolliset työttömyysjaksot ovat omiaan laskemaan ammattillista itseluottamusta. Mieti silloin, mitä taitoja olen käyttänyt selviytyäkseni haastavassa tilanteessa. Sekä mitä osaamista työnhaku on kartuttanut.

 

Onkin tärkeää ymmärtää, että ammatillinen itseluottamus vaihtelee, eikä lannistua sen ollessa välillä kateissa.

 

Miten lisätä ammatillista itseluottamusta?

 

Jos tunnistat, että oma ammatillinen itseluottamus on buustauksen tarpeessa, miten voit omalla tekemisellä lisätä sitä? Nappaa tästä vinkit testaukseen:

 

1.     Tunnista omia vahvuuksia ja osaamista - missä olen hyvä, mikä kiinnostaa minua, mistä olen saanut hyvää palautetta muilta?

2.     Mieti, miten voin lisätä vahvuuksien käyttöä arjessani?

3.     Muistele omia onnistumisen hetkiä - pieniä ja suuria. Milloin olit tyytyväinen, aikaansait jotain merkittävää? Joko itse tai yhdessä muiden kanssa.

4.     Pikabuusti kehon kautta: suorista ryhti, olkapäät taakse, leuka ylös tai kokeile tuuletus-asentoa, jossa nostetaan molemmat kädet ylös! Asentoja, joiden on tutkittu lisäävän luottamuksen tunnetta.

 

Mikä näistä toimii minulla parhaiten? Kokeile ja vie asioita arkeen.

 

Tsemppiä oman itseluottamuksen nostamiseen!

 

Kirjoittaja: UP Valmentaja Reetta Viinanen

Edellinen
Edellinen

Uskallanko avata suuni?

Seuraava
Seuraava

Työhyvinvointi - mistä se syntyy?