Miksi hakemus ei aina riitä?

Miksi sadan hakemuksen lähettäjä ei työllisty?

Helsingin Sanomien mielipideosastolla vastavalmistunut valtiotieteilijä kertoo lähettäneensä yli sata työhakemusta – tuloksetta! Seuraavana sunnuntaina julkaistaan vastine valtiotieteiljän mielipiteeseen. Vastineessa yhteiskuntatieteilijä kertoo elämän olevan epäreilua, koska hän on lähettänyt jo 200 työhakemusta tuloksetta. Takana on niukkabudjettiset opiskeluvuodet ja nyt olisi aika päästä töihin, mutta ei tärppää. Työssäni uravalmentajana tapaan vastaavanlaisia sadan hakemuksen työnhakijoita joka kuukausi ja olen vetänyt johtopäätöksen miksi sadan (on muuten vastaan tullut yksi tuhannenkin) työhakemuksen tyypit eivät työllisty. Heitä yhdistää yleensä kaksi asiaa:

1. He käyttävät samaa metodia työnhaussa jatkuvasti

2. He eivät oikeasti tiedä mitä osaavat

Saman metodin käyttäminen työnhaussa on yllättävää, kun Suomessa oppilaitokset kehottavat kriittiseen ajatteluun. Olenkin huomannut, että kriittistä ajattelua käytetään kyllä opiskeluissa, mutta se ei valitettavasti yllä työnhakuun. Kunpa jo opinahjoissa opetettaisiin työnhakua ja kriittisen ajattelun yhdistämistä. Oma työni on ravistella työnhakijaa ja auttaa häntä löytämään uusia metodeja ja ajattelutapoja työnhakuun. Jaan teille hyvin yksinkertaisen vinkin. MUUTA TOIMINTAMALLIA, JOS MALLI EI TOIMI! Tarkemmin sanottuna:

Piilotyöpaikka, piilotyöpaikka ja piilotyöpaikka. Piilotyöpaikkoja ei voi sivuuttaa työnhaussa! Olen tehnyt työtä työnhaun parissa vuodesta 2009 ja sinä aikana kaksi on saanut työpaikan te-palvelut.fi:n kautta, kaikki muut ovat työllistyneet piilotyöpaikkoihin. Piilotyöpaikoista taas 50 % löytyy jo somen verkostojen kautta. Te-palvelut.fi ja muita työnhakusivustoja tuijottamalla ei valitettavasti työllisty kovinkaan usein.

9 vinkkiä tuloksekkaampaan työnhakuun

  1. Jos perinteinen cv ei toimi, kokeile graafisempaa tai visuaalisempaa. Ilmaisia pohjia ja työkaluja on tarjolla vaikka miten paljon. Suosittelen ehdottomasta Canvaa. (Canva.com)

  2. Jos perinteinen työhakemus ei erotu, kokeile videohakemusta.

  3. Jos hakemus ei toimi lainkaan, kokeile markkinointikirjettä. Markkinointikirjeeseen yhdistetään AINA puhelinkontakti.

  4. Keskity kaikessa sisältöön. Karsi kliseet. Liian paljon näkee visuaalisesti upeita ansioluetteloita ja ammattimaisesti kuvattuja videohakemuksia, joiden sisältö on lattea ja täynnä itsestäänselvyyksiä.

  5. Brändää itsesi somessa ja verkostoidu. LinkedIn tarjoaa verkostoitumismahdollisuuden niille, joille face-to-face kontaktit ovat vaikeita.

  6. Vaihtoehtoja löytyy. Työnhaku on tunteiden täytteistä. Tärkeintä on, ettei jää maahan makaamaan. Pahinta on, että levität työnhaun negatiivista sanomaa erilaisissa somen keskustelupalstoilla ja leimaudut ns. ”hankalaksi tyypiksi”.

  7. Pyydä palautetta. Jotta osaat muuttaa työnhakuasiakirjojasi ja työnhakutapaasi, pyydä palautetta rekrytoijilta. Moni antaa sitä mielellään.

  8. Kaikkein tärkeintä on oman toiminnan analysointi! Muuta työnhakutapaa, työnhakuasiakirjoja yms., jos toimintasi ei tuota tulosta.

  9. Toiminnan analysoinnin ohella oman osaamisen tunnistaminen on äärettömän tärkeää! Valitettavasti Suomessa oppilaitokset eivät tähän eväitä juurikaan anna. Pysähdy ja kirjaa ylös mitä konkreettista osaamista opintosi ja työkokemuksesi ovat sinulle antaneet. Naistutkimuksen pääaineopiskella saattaakin olla HR-tehtäviin vaadittavaa osaamista tai  vaikkapa viestinnän opiskelijalla liiketalouden osaamista. Onkin äärettömän tärkeää tarkastella omaa osaamistaan myös koulutuksen ja työkokemuksen ulkopuolelta. Oman osaamisen tarkastelu on niin tärkeää, että siitä lupaan erillisen blogitekstin.

ANALYSOI TOIMINTAASI JO ENSIMMÄISEN HAKEMUKSEN JÄLKEEN – MUUTA TARVITTAESSA TOIMINTATAPAASI JA PÄÄSE KIINNI TAVOITTEESEESI!

Edellinen
Edellinen

Tulevaisuuden työsi?

Seuraava
Seuraava

Vinkit LinkedInin käyttöön