Tulevaisuuden työsi?

Millainen vuosi 2018 oli sinulle tai sitä edeltävät vuodet? Saitko unelmiesi työn, opit uutta vai tuliko rämmittyä juurakkoista polkua vastoinkäymisestä toiseen?  Harvan elämä on yhtä nousukiitoa  ja suossa rämpiessä on hyvä toistaa itselleen lohduttavaa mantraa: historiaa en voi muuttaa. Tapahtunut on ollutta ja mennyttä. Sen sijaan voin vaikuttaa tulevaisuuteeni merkittävästi, erityisesti työelämään liittyen.  Kannustan sinua pohtimaan  mitä sinä haluat työltäsi tulevaisuudessa.

Haaveiletko saavasi unelmiesi työn vuonna 2019? Työn, jonka koet merkitykselliseksi. Haaveet ovat saavutettavissa, toki sen vaatii usein paljon työtä, suunnittelua ja mahdollisesti myös itsesi ja oman osaamisesi kehittämistä.  Meillä UP Partnersilla on ilo aloittaa vuoden 2019 webinaarisarjamme blogaaja, kirjailija ja unelmatyössään olevan Satu Rämön johdolla. Satu elää unelmaansa Islannissa ja kokee olevansa unelmatyössään kirjoittajana. Unelmahommia kirjassaan Satu kehottaa miettimään mikä työ olisi niin hohdokasta että olisit lähes valmis maksamaan työnantajalle työnteostasi. Muista ryhtyä haaveilusta tekoihin. Harvaa meistä on kotiovelta haettu unelmien työhön.

Haluatko ”varman työn” tulevaisuudessa? Kaikille ei ole, eikä pidä olla intohimon kohdetta, jota voisi työssä toteuttaa. Osa meistä haluaa tehdä työtä, joka ei ole merkityksellistä. Palkka ja varmuus työstä riittää.  Työn ei tarvitse olla unelma, vaan unelmia toteutetaan työn ulkopuolella. Mikäli kuulut tähän rationaalisten työntekijöiden joukkioon, kannattaa sinun käydä läpi tulevaisuustutkimuksia työelämän suhteen. Tutki millaisia työtehtäviä tulevaisuudessa tulee olemaan ja mitä osaamista erityisesti tulevaisuudessa arvostetaan. Tulevaisuuden tutkijat Mikko Dufvaa myöten ovat lähes yhtä mielisiä siitä että asiantuntijatyö ei tule loppumaan tulevaisuudessakaan. Robotit tulevat hoitamaan entistä enemmän yksitoikkoisen, hankalasti toteutettavan tai ihmisen terveydelle vaaralliset työt.  Robotit eivät  siis uhkaa ihmistyötä, vaan ennen kaikkea ne luovat meille ihmisille mahdollisuuden älylliseen työhön. Mikäli haluat kuulla lisää tulevaisuuden työelämästä, tule mukaan Mikko Dufvan webinaariin helmikuussa.

Millaisiin töihin tulevaisuudessa ihmisiä tarvitaan?                                                

Kautta historian työ o muuttunut, Keskiajan asesepät ovat tyystiin kadoneet ja tilalle on tullut nykyihmisen tarpeita vastaavat työt. Työn muutokseen ei kannata suhtautua pelolla, vaan jännittynein mielin. Tulevaisuuden tutkijoiden mukaan seuraavat 20 vuotta tulevat olemaan todella jänniä työelämän kannalta, sillä uusia työtehtäviä syntyy runsaasti. Eduskunnan tulevaisuustutkimuksen mukaan tulevaisuudessa meillä työskentelee mm. heimopäälliköitä, VR-terapeutteja, robottipoliiseja ja valheenpaljastajia! Ihmisiä  todella tarvitaan työtekoon jatkossakin, muodot vain muuttuvat. Terapeutit voivat esim. tulevaisuudessa tulla olohuoneeseesi VR-tekniikan ansiosta

Mitä vahvuuksia arvostetaan?  

Työnteon mallien mahdollinen muutos muuttaa myös rekrytoijien käsityksiä työntekijöiden vahvuuksista. Word Economy Forum:n  analyysissa hyödynnetään johtavien työnantajien ja hr-ammattilaisten näkemyksiä tulevaisuuden arvostetuimmista vahvuuksista.(The future of jobs 2018).  Vuonna 2022 rekrytoijien on arvioitu arvostavan työntekijöissä eniten: analyyttisiä ajattelua, innovointikykyä, luovuutta, kykyä jatkuvaa oppimiseen ja emotionaalinen älykkyys.  Nämä kaikki ovat taitoja, joita me voimme jokainen kehittää.

Mikä on seuraava siirtosi työelämässä? Kuljetko kohden unelmatyötä vai tavoitteletko varmuutta? Saatat tavoitella molempia. On tulevaisuuden tavoitteesi työelämässä mikä tahansa, sinä voit vaikuttaa siihen itse! Aloita osaamisesi ja vahvuuksiesi kehittäminen jo tänään. Varmista että tulevaisuudessa juuri sinun osaamistasi kaivataan!

unelma.jpg

Susan Calonius

Työelämän ravistelija, joka kokee olevansa unelmatyössään