Paluu arkeen

Kesäloma. Se, jolloin luet haalimasi kirjapinon, nautiskelet etelän lämmössä, tapaat ystäviäsi tai mökkiydyt. Ennen kaikkea rentoudut ja lataat akkuja, jotta jaksat painaa töitä taas syksyllä. Näin me monesti suunnittelemme kesälomaa ja toivomme sen energisoivan meitä. Monella meistä loma alkaa olla loppusuoralla ja edessä on paluu arkeen.  Mitä tehdä jos loman jälkeen töihin palaaminen tuntuu vaikealta?

Työterveyspsykologian dosentti Kirsi Aholan mukaan on hyvin normaalia kokea loman jälkeistä energiavajetta työssä. Yhtäkkiä sinun tuleekin keskittyä työhön kahdeksan tuntia, etkä voi enää ottaa kesken päivää päiväunia tai lähteä virkistävälle uintireissulle. Hyvä uutinen on se, että alkutahmeuden jälkeen työkoneistosi alkaa taas pyöriä. Voit kuitenkin itse helpottaa lomalta paluutasi mm. seuraavin keinoin:

 1. Ota ensimmäiset päivät työssä lempeästi. Älä haalii itsellesi kasapäin tehtäviä, jotka uuvuttavat sinut heti. Pehmeälasku työhön on erittäin ok.

 2. Mieti mitä uutta ja innostavaa työhösi liittyy tulevana syksynä. Mitä uutta saat oppia ja mitä uusia haasteita saat kohdata?

 3.   Pohdi voisitko rytmittää työtäsi toisin kuin ennen lomia tai voisitko muuttaa jotain työtapoja ja näin säästää itseäsi?  Kannattaa myös miettiä miten koko organisaatio /tiimisi voisi muuttaa työtapojaan/toimintaansa?

 4. Pidä työpäivän aikana ns. mikrotaukoja. Jo 10-15 min tauko työpäivän aikana auttaa sinua palautumaan työstä.

 5. Pidä kiinni hyvinvointia edistävistä rutiineista: liiku ja keskity terveellisen ravitsemukseen. Liikunta auttaa palautumaan työstä.

 

Lomanjälkeisen ”työtahmeuden” pitäisi mennä ohi kahden viikon aikana. Mikäli työ tuntuu tahmealta vielä kuukausi lomasi jälkeen mieti mistä tahmeus johtuu. Onko työ sinulle mielekästä? Pääsetkö toteuttamaan itseäsi työssä? Saatko käyttää osaamistasi hyväksi? Tarkastele myös työilmapiiriä.  Onko työpaikalla hyvä tunnelma? Esimiehen kanssa on hyvä ottaa asia puheeksi, jos työ vie kaikki mehut. Vain kertomalla ajatuksesi ääneen voi tapahtua muutoksia.

Puheeksi ottamisesta huolimatta aina ei muutosta tapahdu. Tällöin kannattaa pohtia haluanko oikeasti olla tässä työpaikassa enää töissä?  Vaihtamalla paranee – toimii työelämässä.  Älä jumitu työpaikkaan, jossa et viihdy, vaan etsi uutta.  Syksyllä rekrytointi käy kuumana ja nyt on hyvä aika hakea uutta työtä.  Työnhaussa muista seuraavat asiat:

1.       Tarkista pakettisi – kartoita osaamisesi.

2.       Mieti kuka hyötyy osaamisestasi – tarjoa osaamistasi heille

3.       Iske piilotyöpaikkoihin

4.       Laita työnhakuasiakirjat kuntoon,  muista: videohakemus on IN!

5.       Hio hissipuhe kuntoon työhaastattelua varten

 

Olit sitten työnhaussa tai tyytyväinen lomalta palaaja ota tavoitteeksi kasvattaa verkostojasi. Suurin osa työpaikoista saadaan nykyään verkostojen kautta. Verkostojen voima auttaa sinua merkittävästi myös työssä ollessasi.

Liittokentässä huomio! Aktiivimallin laajennus tulee voimaan 1.4.2019

TYJ:n havaintokuva Aktiivimallista.

TYJ:n havaintokuva Aktiivimallista.

Hallitus laajentaa niiden toimijoiden joukkoa, joiden järjestämä työllistymistä tukeva toiminta hyväksytään aktiivimallin edellyttämäksi aktiivisuudeksi. Hallitus antoi asiaa koskevan asetuksen 28.12.2018. Muutokset tulevat voimaan 1.4.2019.

UP Partners tarjoaa liittoasiakkailleen aktiivimallin vaatimukset täyttävää Taitava Työnhakija -verkkokurssia. Verkkokurssin ensimmäinen kurssi, Taitava Työnhakija I on jäsenten käytössä heti 1.4.19. lähtien. STM ja TEM pitivät maanantaina 18.2.19 virallisen koulutustilaisuuden aktiivimallin ehtojen laajenemisesta. Koulutusta oli mahdollista seurata myös striimattuna ja mikäli koulutustilaisuus jäi väliin, STM/TEM on luvannut koulutuksesta tallenteen ja tallenne ilmestyy osoitteeseen: http://videonet.fi/web/stm/20190208/

Voit seurata aktiivimallin laajennukseen liittyvää keskustelua myös Twitterissä #aktiiviuudistuu.

Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on ollut eduskunnan täysistunnon käsittelyssä ti 19.2. Me UP Partnerissa seuraamme tilanteen kulkua. Tapahtui tulevaisuudessa mitä tahansa, varmaa on se, että aktiivimallin laajennus on voimassa ainakin 31.12.2019 asti. Mikäli uusi hallitus saadaan aikaan nopeasti eduskuntavaalien jälkeen, tulee se todennäköisesti tarkastelemaan aktiivimallin laajennuksen vaikutuksia loppuvuodesta 2019.

 •  STM/TEM:n koulutustilaisuudessa korostettiin koulutuksen toimijan vastuuta ja luottamusta koulutuksen järjestäjää kohtaan. Koulutussisältöjä yms. ei tule hyväksyttää ulkopuolisella taholla. Työttömyysetuuden maksaja on se taho, joka on kiinnostunut koulutuksen sisällöstä. UP Partnersin Taitava Työnhakija verkkokurssi täyttää kaikilta osin aktiivimallin vaatimukset. Kriteerilista verkkokoulutukselle on seuraava:

 • Työnhakijan tulee osallistua 65 päivän tarkastelujakson aikana viiden päivän ajan aktivointitoimenpiteeseen

 • Liiton tarjoama työllistymistä edistävä valmennus hyväksytään 1.4 lähtien kerryttävän aktiivisuusehtoa. Jos työnhakijan tarkastelujakso on alkanut ennen 1.4, ei liiton tarjoaman työllistymistä edistävän valmennuksen katsota täyttävän aktiivisuusehtoja. Työnhakija voi aloittaa liiton työllistämistä edistävässä palvelussa,  kun hänen tarkastelujaksonsa alkaa 1.4 tai sen jälkeen.

 •    Verkkopalveluihin tulee kirjautua niin, että osallistujan henkilöllisyys voidaan todentaa

 •   Sisällön tulee edistää työllistymistä ja siinä tulee olla valmennuksellisia elementtejä

 •    Itsenäinen opiskelu ei kerrytä aktiivisuusehtoja, mutta jos itsenäiseen opiskeluun liittyy testi tai koe, kerryttää se aktiivisuutta. Myös ohjattu valmennus kerryttää aktiivisuusehtoa. Tämän perusteella UP Partnersin Taitava Työnhakija -verkkokurssi määritellään aktiivisuuta kerryttäväksi valmennukseksi

 • Valmennukseen osallistumisesta osallistujalta vaaditaan osallistumistodistus. Meidän valmennuksestamme osallistuja saa todistuksen lataamalla sen verkkokurssialustaltamme

 

Aktiivimallin vaatimukset voi täyttää viidellä eri tavalla:

 • tehtävä 18 tuntia palkkatyötä (Palkan on oltava TES:n mukainen. Jos työehtosopimusta ei ole, niin tarkemmat tiedot vaadittavasta vähimmäispalkasta saat työttömyysetuuden maksajaltasi.)

 • ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta (vuonna 2018: 241 euroa) TAI

 • oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa

 • Osallistua työkokeiluun/koulutuskokeiluun/omaehtoinen opiskelu

 • 1.4.2019 lähtien osallistua ammattiliiton järjestämään työllistämistä edistävään koulutukseen viiden päivän ajan.

Yhdistelmiä edellä mainituista aktiivisuuden osoittamisen tavoista ei voida laskea yhteen. Aktiivisuusedellytys on siis täytettävä esimerkiksi joko tekemällä työtä tai osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin, ei sekä että

Blogin kirjoittajana häärii Susan Calonius, Työelämän ravistelija UP

Tulevaisuuden työsi?

Millainen vuosi 2018 oli sinulle tai sitä edeltävät vuodet? Saitko unelmiesi työn, opit uutta vai tuliko rämmittyä juurakkoista polkua vastoinkäymisestä toiseen?  Harvan elämä on yhtä nousukiitoa  ja suossa rämpiessä on hyvä toistaa itselleen lohduttavaa mantraa: historiaa en voi muuttaa. Tapahtunut on ollutta ja mennyttä. Sen sijaan voin vaikuttaa tulevaisuuteeni merkittävästi, erityisesti työelämään liittyen.  Kannustan sinua pohtimaan  mitä sinä haluat työltäsi tulevaisuudessa.

Haaveiletko saavasi unelmiesi työn vuonna 2019? Työn, jonka koet merkitykselliseksi. Haaveet ovat saavutettavissa, toki sen vaatii usein paljon työtä, suunnittelua ja mahdollisesti myös itsesi ja oman osaamisesi kehittämistä.  Meillä UP Partnersilla on ilo aloittaa vuoden 2019 webinaarisarjamme blogaaja, kirjailija ja unelmatyössään olevan Satu Rämön johdolla. Satu elää unelmaansa Islannissa ja kokee olevansa unelmatyössään kirjoittajana. Unelmahommia kirjassaan Satu kehottaa miettimään mikä työ olisi niin hohdokasta että olisit lähes valmis maksamaan työnantajalle työnteostasi. Muista ryhtyä haaveilusta tekoihin. Harvaa meistä on kotiovelta haettu unelmien työhön.

Haluatko ”varman työn” tulevaisuudessa? Kaikille ei ole, eikä pidä olla intohimon kohdetta, jota voisi työssä toteuttaa. Osa meistä haluaa tehdä työtä, joka ei ole merkityksellistä. Palkka ja varmuus työstä riittää.  Työn ei tarvitse olla unelma, vaan unelmia toteutetaan työn ulkopuolella. Mikäli kuulut tähän rationaalisten työntekijöiden joukkioon, kannattaa sinun käydä läpi tulevaisuustutkimuksia työelämän suhteen. Tutki millaisia työtehtäviä tulevaisuudessa tulee olemaan ja mitä osaamista erityisesti tulevaisuudessa arvostetaan. Tulevaisuuden tutkijat Mikko Dufvaa myöten ovat lähes yhtä mielisiä siitä että asiantuntijatyö ei tule loppumaan tulevaisuudessakaan. Robotit tulevat hoitamaan entistä enemmän yksitoikkoisen, hankalasti toteutettavan tai ihmisen terveydelle vaaralliset työt.  Robotit eivät  siis uhkaa ihmistyötä, vaan ennen kaikkea ne luovat meille ihmisille mahdollisuuden älylliseen työhön. Mikäli haluat kuulla lisää tulevaisuuden työelämästä, tule mukaan Mikko Dufvan webinaariin helmikuussa.

Millaisiin töihin tulevaisuudessa ihmisiä tarvitaan?                                                

Kautta historian työ o muuttunut, Keskiajan asesepät ovat tyystiin kadoneet ja tilalle on tullut nykyihmisen tarpeita vastaavat työt. Työn muutokseen ei kannata suhtautua pelolla, vaan jännittynein mielin. Tulevaisuuden tutkijoiden mukaan seuraavat 20 vuotta tulevat olemaan todella jänniä työelämän kannalta, sillä uusia työtehtäviä syntyy runsaasti. Eduskunnan tulevaisuustutkimuksen mukaan tulevaisuudessa meillä työskentelee mm. heimopäälliköitä, VR-terapeutteja, robottipoliiseja ja valheenpaljastajia! Ihmisiä  todella tarvitaan työtekoon jatkossakin, muodot vain muuttuvat. Terapeutit voivat esim. tulevaisuudessa tulla olohuoneeseesi VR-tekniikan ansiosta

Mitä vahvuuksia arvostetaan?  

Työnteon mallien mahdollinen muutos muuttaa myös rekrytoijien käsityksiä työntekijöiden vahvuuksista. Word Economy Forum:n  analyysissa hyödynnetään johtavien työnantajien ja hr-ammattilaisten näkemyksiä tulevaisuuden arvostetuimmista vahvuuksista.(The future of jobs 2018).  Vuonna 2022 rekrytoijien on arvioitu arvostavan työntekijöissä eniten: analyyttisiä ajattelua, innovointikykyä, luovuutta, kykyä jatkuvaa oppimiseen ja emotionaalinen älykkyys.  Nämä kaikki ovat taitoja, joita me voimme jokainen kehittää.

Mikä on seuraava siirtosi työelämässä? Kuljetko kohden unelmatyötä vai tavoitteletko varmuutta? Saatat tavoitella molempia. On tulevaisuuden tavoitteesi työelämässä mikä tahansa, sinä voit vaikuttaa siihen itse! Aloita osaamisesi ja vahvuuksiesi kehittäminen jo tänään. Varmista että tulevaisuudessa juuri sinun osaamistasi kaivataan!

unelma.jpg

Susan Calonius

Työelämän ravistelija, joka kokee olevansa unelmatyössään

Aktiivimalli laajenee vuonna 2019 !

aktiiviaaa.png

Aktiivimalli tuli voimaan 1.1.18. Keppi-&porkkana-malli on herättänyt tiukkaa keskustelua sekä työnhakijoiden että päättäjien keskuudessa. Kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet esim. te-toimiston kursseille, jotka täyttävät aktiivisuusmallin vaatimukset. Vuonna 2019 työnhakijan asema aktiivisuusmallin osalta "paranee". Aktiivisuuden laajennus osa I tulee voimaan 1.1.19. Tammikuusta lähtien voit opiskella sivutoimisesti 6 kk kerryttäen aktiivisuutta. Työnhakijana voit opiskella myös täysipäiväisesti ammatillisia valmiuksia tai yritystoimintaa tukevia opintoja. Opinnon saavat kestää enintään 6kk.

Aktiivimallin laajennus osa II tulee voimaan 1.4.19. Hallitus antoi asiaa koskevan asetuksen 28.12.2018. Huhtikuusta lähtien eivät ainoastaa te-toimistojen kautta järjestettävät kurssit kerrytä aktiivisuutta. Työllistämistä edistäviä palveluita voivat tarjota myös esim. ammattiliitot ja kunnat ja nämä kerryttävät myös työnhakijan aktiivisuutta. Lisäksi muutosturvakoulutuksen katsotaan täyttävän aktiivisuusehdot. Onhan ammattiliittonne jo valmistautunut tukemaan työnhakijajäseniä?

Millainen toiminta on työllistymistä tukevaa 1.4.2019 lähtien?

Aktiivisuusmallin muutoksella ei laajenneta sitä, millainen toiminta kerryttää aktiivisuutta. Osallisuutta ja hyvinvointia tukeva toiminta ei edelleenkään ole aktiivimallin mukaista aktiivisuutta kerryttävää toimintaa. Aktiivisuutta ei myöskään kerrytä työpaikkojen hakeminen, työhaastattelut, ja/tai osallistuminen rekrytointitapahtumiin. Palvelun tulee olla työllistymistä edistävää ja tälläiseksi toiminnaksi katsotaan valmennus tai vastaava palvelu. Valmennusmuotona voi olla lähi-tai verkkovalmennus.

Tuleeko ammattiliiton, kunnan tai järjestön toteuttaa työllistymistä edistävä palvelu itse?

Liiton, järjestön tai kunnan ei tarvitse toteuttaa itse tai yksin työllistämistä edistävää palvelua. Aktiivimallin tarkoitetut toimijat voivat järjestää työllistymistä tukevan toiminnan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Muu toimija voi olla myös sellainen toimija, jonka itsenäisesti järjestämänä kyseistä toimintaa ei huomioitaisi aktiivimallissa.

Mitä ammattiliitolta, kunnalta tai järjestöltä vaaditaan, jotta palvelu aktiivimallin mukaista?

Palvelun sisällön tulee edistää työllistymistä. Järjestäjän tulee kirjoittaa jokaiselle palveluun osallistuneelle osallistumistodistus. Valmennukseen osallistuneen tulee lähettää todistus työttömyysetuuden maksajalle; kassalle tai Kelalle.

Mistä saa lisätietoja?

KEHA-keskus tuottaa TE-palvelut –verkkosivustolle yleisluonteista tietoa toimijoista että toiminnan sisällöstä. Sivustolle tehdään linkki Suomi.fi palveluun, jonne toiminnan järjestäjät voivat ilmoittavaa järjestämistään työllistymistä tukevasta toiminnasta. TE-palvelut –verkkosivuille tuleva päivitys julkaistaan helmikuussa 2019, jolloin STM ja TEM yhteistyössä työhallinnon kehittämiskeskuksen kanssa järjestävät sidosryhmille eli työttömyyskassoille, Kelalle, TE-toimistoille ja asetuksessa tarkoitetuille toimijoille koulutuksen asetusmuutoksesta.

hallitusneuvos Marjaana Maisonlahti, p. 02951 63288, etunimi.sukunimi@stm.fi (28.12.2018 ja jälleen 7.1.2019 alkaen)
johtaja Liisa Siika-aho, p. 02951 63085, etunimi.sukunimi@stm.fi (31.12.2018-4.1.2019) ,

UP Partners:lla Aktiivimallin mukaisesta työllistämistä edistävistä palvelusta vastaa Susan Calonius, susan.calonius@uppartners.fi

Miksi sadan hakemuksen lähettäjä ei työllisty?

Miksi hakemus ei aina riitä?

Helsingin sanomien mielipideosastolla vastavalmistunut valtiotieteilijä kertoo lähettäneensä yli sata työhakemusta – tuloksetta! Seuraavana sunnuntaina julkaistaan vastine valtiotieteiljän mielipiteeseen. Vastineessa yhteiskuntatieteilijä kertoo elämän olevan epäreilua, koska hän on lähettänyt jo 200 työhakemusta tuloksetta. Takana on niukkabudjettiset opiskeluvuodet ja nyt olisi aika päästä töihin, mutta ei tärppää. Työssäni uravalmentajana tapaan vastaavanlaisia sadan hakemuksen työnhakijoita joka kuukausi ja olen vetänyt johtopäätöksen miksi sadan (on muuten vastaan tullut yksi tuhannenkin) työhakemuksen tyypit eivät työllisty. Heitä yhdistää yleensä kaksi asiaa:

1. He käyttävät samaa metodia työnhaussa jatkuvasti

2. He eivät oikeasti tiedä mitä osaavat

Saman metodin käyttäminen työnhaussa on yllättävää, kun Suomessa oppilaitokset kehottavat kriittiseen ajatteluun. Olenkin huomannut, että kriittistä ajattelua käytetään kyllä opiskeluissa, mutta se ei valitettavasti yllä työnhakuun. Kunpa jo opinahjoissa opetettaisiin työnhakua ja kriittisen ajattelun yhdistämistä. Oma työni on ravistella työnhakijaa ja auttaa häntä löytämään uusia metodeja ja ajattelutapoja työnhakuun. Jaan teille hyvin yksinkertaisen vinkin. MUUTA TOIMINTAMALLIA, JOS MALLI EI TOIMI! Tarkemmin sanottuna:

Piilotyöpaikka, piilotyöpaikka ja piilotyöpaikka. Piilotyöpaikkoja ei voi sivuuttaa työnhaussa! Olen tehnyt työtä työnhaun parissa vuodesta 2009 ja sinä aikana kaksi on saanut työpaikan te-palvelut.fi:n kautta, kaikki muut ovat työllistyneet piilotyöpaikkoihin. Piilotyöpaikoista taas 50 % löytyy jo somen verkostojen kautta. Te-palvelut.fi ja muita työnhakusivustoja tuijottamalla ei valitettavasti työllisty kovinkaan usein.

9 vinkkiä tuloksekkaampaan työnhakuun

 1. Jos perinteinen cv ei toimi, kokeile graafisempaa tai visuaalisempaa. Ilmaisia pohjia ja työkaluja on tarjolla vaikka miten paljon. Suosittelen ehdottomasta Canvaa. (Canva.com)

 2. Jos perinteinen työhakemus ei erotu, kokeile videohakemusta.

 3. Jos hakemus ei toimi lainkaan, kokeile markkinointikirjettä. Markkinointikirjeeseen yhdistetään AINA puhelinkontakti.

 4. Keskity kaikessa sisältöön. Karsi kliseet. Liian paljon näkee visuaalisesti upeita ansioluetteloita ja ammattimaisesti kuvattuja videohakemuksia, joiden sisältö on lattea ja täynnä itsestäänselvyyksiä.

 5. Brändää itsesi somessa ja verkostoidu. LinkedIn tarjoaa verkostoitumismahdollisuuden niille, joille face-to-face kontaktit ovat vaikeita.

 6. Vaihtoehtoja löytyy. Työnhaku on tunteiden täytteistä. Tärkeintä on, ettei jää maahan makaamaan. Pahinta on, että levität työnhaun negatiivista sanomaa erilaisissa somen keskustelupalstoilla ja leimaudut ns. ”hankalaksi tyypiksi”.

 7. Pyydä palautetta. Jotta osaat muuttaa työnhakuasiakirjojasi ja työnhakutapaasi, pyydä palautetta rekrytoijilta. Moni antaa sitä mielellään.

 8. Kaikkein tärkeintä on oman toiminnan analysointi! Muuta työnhakutapaa, työnhakuasiakirjoja yms., jos toimintasi ei tuota tulosta.

 9. Toiminnan analysoinnin ohella oman osaamisen tunnistaminen on äärettömän tärkeää! Valitettavasti Suomessa oppilaitokset eivät tähän eväitä juurikaan anna. Pysähdy ja kirjaa ylös mitä konkreettista osaamista opintosi ja työkokemuksesi ovat sinulle antaneet. Naistutkimuksen pääaineopiskella saattaakin olla HR-tehtäviin vaadittavaa osaamista tai  vaikkapa viestinnän opiskelijalla liiketalouden osaamista. Onkin äärettömän tärkeää tarkastella omaa osaamistaan myös koulutuksen ja työkokemuksen ulkopuolelta. Oman osaamisen tarkastelu on niin tärkeää, että siitä lupaan erillisen blogitekstin.

ANALYSOI TOIMINTAASI JO ENSIMMÄISEN HAKEMUKSEN JÄLKEEN – MUUTA TARVITTAESSA TOIMINTATAPAASI JA PÄÄSE KIINNI TAVOITTEESEESI!

Vinkit LinkedInin käyttöön

Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, LinkedIn - sosiaalisen median kanavien lista on lähes loputon ja lisää syntyy jatkuvasti. Ei ihme, että osaa ihmisistä ahdistaa somen käyttö, sillä siitä on tullut myös väline itsensä esittelyyn. Otetaan selfiet, belfiet ja näytetään hyviltä. Työnhaussa onkin hyväksi erottaa termit itsensä esittely ja oman osaamisensa esittely. Itsensä esittelystä on kyse postattaessa kuvia itsestä eri tilanteissa esim. ystävien kanssa. Työnantajalle /rekrytoijalle tämä ei kuitenkaan tuo mitään lisäarvoa töitä haettaessa.

Sen sijaan oman osaamisen esittäminen kiinnostaa rekrytoijia ja tästä syystä työnhakijan onkin tärkeää tuoda sitä esiin somessa. Sosiaalisen median kanavista suosittelen ehdottomasti kokeilemaan LinkedIn:ä, jos et siellä jo ole. Ja jos olet, tarkista että profiilisi kuvastaa osaamistasi. Käy läpi vielä seuraavat asiat:

 

· LinkedIn URL-osoitteesi. LinkedIn antaa automaattisesti osoitteeksi linkedin.com/in/etu-sukunimi/numerosarja. Editoi tämä numerosarja pois, tällöin osoitteesi näyttää dynaamisemmalta.

·         Nimike. Profiilia luodessasi täytät ensin ns. käyntikorttiosion, jossa kysytään tehtävänimikettäsi. Huolehdi, että tehtävänimikkeesi vastaa tavoitettasi. Jos olet työnhakijana, älä laita tehtävänimikkeeksi vanhaa työtehtävääsi, vaan kerro minkä alan tehtäviä haet. 

·         Dashboordista löytyy Career Interest-osio, jossa voit ilmoittaa  rekrytoijille olevasi työnhaussa (Let recruiters know you´re open).  Käytä osiota hyväksesi

·         Summary.  Tiivistelmään tulee laittaa ns. hissipuheesi, jossa kerrot osaamisestasi. Käytä hyväksesi numeroita (asiakasmääräsi, organisaation koko, myyntilukusi jne).  Tähän ei tule yksilöidä työkokemusta työpaikkakerrallaan.

·         Experience. CV:n kohdalla on ehdoton sääntö ettei se voi olla yli kahta sivua pitkä. LinkedIn:ssä ei ole vastaavia sääntöä. Mikäli työnantajasi on tuntemattomampi (eikä esim .kaikkien tuntema KONE) on hyvä aloittaa kertomalla yhdellä lauseella organisaatiosta. Tämän jälkeen avaa työtehtäväsi. Kerro onnistumistasi ja käytä jälleen hyväksesi lukuja. Voit liittää osioon myös kuvia ja videoita esim. presentaatioistasi.

·         Recommendations. Hanki suosittelijoita. Suosittelijat voivat olla vain 1-tason kontaktejasi, joten kutsu verkostoosi vanhat ja nykyiset työtoverisi, opiskelukaverit ja mahdolliset harrasteporukoista tutut ihmiset. Recommendations on lyhyt kirjallinen suositus työstäsi, jonka kontaktisi voi kirjoittaa sinusta ja sinä päätät haluatko julkaista sen. Suosittelen ehdottomasti julkaisemaan.  Rekrytoijat arvostavat recommendationseja, joten kerää niitä!  Moni sotkee recommendations:t endorsementteihin. Ne eivät ole sama asia. LinkedIin on mahdollista lisätä myös osaamislista (Skils) ja kontaktiesi on mahdollista käydä peukuttamassa Skilssejäsi. Tämä on vähän sama asia kuin tykätä facebookissa toisen kommentista.  Nämä peukutukset eivät juurikaan tuo lisäarvoa LinkedIn:ssä, joten niiden keräämiseen ei kannata hurjasti panostaa.

·         Toista läpi profiilisi niitä asiasanoja, joilla haluat tulla löydetyksi. Mitä useammin käytät tiettyjä asiasanoja, sen todennäköisemmin sinut löydetään sillä asiasanalla.

Näillä vinkeillä pääset alkuun LinkedIn kanssa - kokeile rohkeasti!

LinkedIn on tärkeä väylä organisaatioiden brändinäkyyvyyden lisäämiseen. Tästä syystä tarjoammekin liittoasiakkaillemme ilmaisen LinkedIn webinaarin 14.11.18 klo 8.30-9.30. Ilmoittaudu mukaan!

Aktiivimallin kehitysehdotus - miten liiton resurssit riittävät?

Aktiivimalli on ollut voimassa 1.1.2018 lähtien. Aktiivimalli on aktivoinut ainakin hallitusta, joka pohtii Aktiivimallin kehitysehdotusta ja jopa Aktiivimalli II:sta. Kehitysehdotuksesta on lausunnot annettu 2.8.18. ja toivottavasti pian saamme tietää  asiasta päätöksen. Sosiaali-ja terveysministeriön mukaan valmistelu on yhä polittiisessa prosessissa. Kehitysehdotuksen mukaan ammattiliittojen tarjoamat urapalvelut hyväksyttäisiin aktiivimallin vaatimusten mukaisiksi. Mikäli ehdotus menee läpi, lisää se ammattiliittojen painetta tarjota jäsenilleen urapalveluja. Jäsenet odottavat tietysti oman liittonsa tarjoavan palvelun heille.

Ehdotuksen mukaan koulutuksen tulisi kestää viisi päivää, toki päivien ei tule perättäisiä.  Ammattiliitto, jonka jäsenmäärä on n. 10 000 henkilöä ja työttömyysprosentti 4, joutuisi tarjoamaan koulutusta 400 jäsenelleen, mikäli haluaa vastata jäsentensä toiveeseen. Kertaluontoiset viidenpäivän setit eivät riitä, sillä Aktiivimallin mukainen tarkastelujakso on 65 tarkastelupäivää. Näin ollen liiton tulisi tarjota koulutussetit 65 tarkastelupäivän jakson  välein. Kriitikko sanoisi, että yleisesti koulutuspalveluja käyttää vain murto-osa. Tässä on kuitenkin kyseessä työttömän henkilön tulot, joista kukaan ei halua luopua. Sanomattakin on selvää, että tälläisten koulutuspalveluiden osallistujamäärät ovat normaalia isommat ja kustannukset liitoille isot.

Viiden päivän lähikoulutuskokonaisuuksien järjestäminen 65 päivän tarkastelujakson välein vie paljon resursseja. Ammattiliittojen kannattaakin harkita digitaalisten verkkovalmennusten hyödyntämistä Aktiivimallin osalta. Me UP Partnerilla olemme kehittäneen verkkovalmennuskurssin Aktiivimallia ajatellen. Oman koodarimme ansiosta mallia voidaan muokata kun Aktiivimallin muutosehdotuksen päätös tulee.  Verkkovalmennus on kustannustehokasta – liiton jäsenet voivat osallistua kurssille vaikkapa Australiasta käsin. Tälloin liiton ei tarvitse järjestää koulutuskierroksia ympäri maakuntia. Tämä säästää merkittävästi  kustannuksia.

Verkkokurssin avulla varmistetaan myös se, että kaikki liiton jäsenet saavat Aktiivimallin mukaista koulutusta. Kukaan ei jää ulkopuolelle. Te-toimistojen kautta järjestettävien koulutusten yhtenä ongelmana kun on ollut koulutuspaikkojen riittämättömyys,kaikki halukkaat eivät kursseille ole mahtuneet.

SAK:n 3.7.18 tiedotteen mukaan  (Aktiivimallin leikkuri kohtelee rankimmin ikääntyviä työttömiä – SAK:laiset työttömyyskassat: Vain 13 prosenttia ikääntyvistä täyttänyt aktiivisuusehdon) yli puolet, 54% SAK:laisista työttömistä on joutunut  4,65% leikkurin kohteeksi.  Mikäli liitto tarjoaa  Aktiivimallin mukaista verkkokurssia, kaikki mahtuvat valmennuksiin ja valmennus alkaa viikoittain. 

Aktiivimallin mukaisten koulutusten tarjoaminen lisäisi  myös hallinnollista työtä liitoissa.  Kehitysehdotuksen mukaan jokaisen osallistujan tulee saada todistus osallistumisesta koulutukseen ja jotta koulutus voidaan hyväksyä, tulee osallistujan kirjautua järjestelmään.  Olemmekin ottaneet nämä kommentit huomioon ja verkkokursseille osallistuneet saavat todistuksen automaattisesti ja toki kirjautuvat myös järjestelmään – tämä ei siis lisää liiton henkilökunnan työtaakkaa.

Aktiivimallin mukaisten koulutusten vastaavuuden (tulokset) ovat olleet kehnoja johtuen osin varmasti siitä, että koulutusryhmät ovat olleet varsin heterogeenisia (eritasonen koulutustausta, eritasoinen IT-osaaminen jne) . Verkkokurssissa olemme huomioineet myös tämän ja eri koulutustaustaisille ihmisille on omat kurssinsa. Lisäksi uskomme tuloksiin ja haluamme ennen kaikkea auttaa ihmisiä työllistymään.  Koulutuksemme käyneistä n.70% on työllistynyt. Mikäli liittosi jäsen ei onnistu työllistymään ensimmäisen 3 kuukauden aikana, tarjoamme hänelle jatkokurssin veloituksetta.Verkkokurssiin voi toki yhdistää myös henkilökohtaista valmennusta.

Mikäli liitossanne pyöritellään tällä hetkellä excel-taulukkoa ja ihmetellään miten ihmeessä rahat saadaan riittämään  Aktiivimallin mukaiseen toimintaan, suosittelen pohtimaan verkkokursseja osana uratarjontaanne.  Verkkokurssit ovat kustannustehokkainen, saavutettavin ja tuloksekas tapa auttaa jäseniä kohti työelämää.

 

Miten liittonne on valmistautunut aktiivimalllin muutoksiin?

Ota yhteyttä!

Blogin kirjoittana UP Partnersin työelämän ravistelija Susan Calonius. Susan vastaa myös Aktiivimallin kehitysehdotuksen mukaisista palveluista.

Ammattiliittokentässä huomio huomio - Aktiivimallin kehitysehdotus tulossa

Työttömyysturvan Aktiivimalli tuli voimaan 1.1.2018. Mallin mukaan työttömän henkilön on oltava työssä tietty määrä tai tienata yritystoiminnallaan vähintään 241,04 € 65 päivän aikana. Mikäli näistä ehdoista kumpikaan ei täyty, on työttömän henkilön oltava viisi päivää koulutuksessa (esim. uravalmennuksessa). Ehdot on mahdollista täyttää myös esim. olemalla viisi päivää työkokeilussa, työhönvalmennuksessa tai rekrytointikoulutuksessa. Mikäli työtön henkilö ei osallistu mihinkään edellä mainituista, viikate leikkaa 4,65 prosenttia työttömyystuesta seuraavan 65 maksupäivän ajan. Malli aiheutti pelkoa työttömien keskuudessa, sillä kukapa toivosi työttömyysetuutta leikattavan.

Aktiivimalli on saanut paljon arvostelua osakseen, eikä syyttä. Ammattiliittojen uravalmentajana olen saanut mallin käyttöönoton jälkeen lukuisia yhteydenottoja hätääntyneiltä ammattiliittojen työttömiltä jäseniltä. Näitä henkilöitä yhdistää halu työllistyä ja he ovat hakeneet aktiivisesti myös apua työnhakunsa tueksi. Aktiivimallin vaatimusten mukaisesti he ovat hakeutuneet esim. uraohjaukseen. Malli vaatii osallistumista palveluun; ongelmana on, etteivät esim. tietyn kohderyhmän uravalmennuksiin mahdu kaikki halukkaat.

Sain kesän alussa puhelun korkeasti koulutetulta työttömältä, joka oli hakenut uravalmennukseen jo kolmatta kertaa. Tälläkään kertaa ei tärpännyt. Työttömyysturvan leikkuri oli jo lähellä, kunnes viime hetkellä te-viranomainen otti yhteyttä henkilöön ja onnitteli valmennukseen pääsystä. Työnhakijan ilo hyytyi, kun hän kuuli, että hänet oli laitettu uravalmennusryhmään, joka on suunnattu vähäistä työkokemusta omaaville maahanmuuttajataustaisille. Ei sillä, että kohderyhmässä olisi mitään vikaa; kyseinen kurssi ei vain palvellut hänen tarkoituksiaan lainkaan. Niin vain vietti tämä korkeasti koulutettu työtön henkilö 15 päivää kurssilla toimien apuopettajana. Kurssin vetäjä ei osannut auttaa häntä lainkaan työnhaussa, sillä hänellä ei ollut kokemusta korkeasti koulutettujen työnhausta. Työllistymistä kurssi ei edistänyt lainkaan!

Resurssipula, uravalmennuskurssien vähyys ja erityisesti valmennusten huono vastaavuus ovat saattaneet herättää hallituksen pohtimaan asiaa uudestaan. Tällä hetkellä lausunnot kehitysehdotukselle on jo annettu. Kehitysehdotuksen mukaan myös ammattiliittojen tarjoamat uravalmennuspalvelut hyväksyttäisiin Aktiivimallin mukaisiksi. Hyvää kehitysehdotuksessa on ehdottomasti kohdennettavuus, sillä liitto voi tarjota valmennusta, jota jäsenet oikeasti kaipaavat. Tarkoituksen mukaisella valmennuksella päästään myös hyviin työllistymistuloksiin.  Ehdotuksessa on myös ongelmansa. Ammattiliittokentälle sysätään painetta tarjota yhä enemmän uravalmennusta – mutta mistä rahat? Te- toimistojen valmennuksiin eivät kaikki ole mahtuneet, onko ammattiliittojen siis varauduttava tarjoamaan valmennuksia kaikille jäsenilleen? Siirtyykö ammattiliittojen vastuulle työttömien jäsenten työllistäminen, kun te- toimistot eivät tehtävässä ole onnistuneet? 

Moni ammattiliitto tarjoaa erilaisia hyvinvointi- ja työnhakupalveluita jäsenilleen. Ehdotuksen mukaan koulutuksen sisällön tulee edistää työllistymistä. Näin ollen hyvinvointikoulutuksia ei hyväksyttäisi mukaan. Lisäksi ehdotuksessa on monia muitakin kriteerejä, jotta ammattiliittojen palvelut hyväksyttäisiin osaksi aktiivimallia.

UP Partners tuottaa uravalmennusta useille ammattiliitoille ja olemme seuranneet aktiivisesti Aktiivimallin kehitysehdotuksen etenemistä. Ennen kesälomia hikoilimme kehitysehdotuksen ansiosta ja mietimme miten toteuttaa 1. tuloksekasta, 2.kohderyhmän huomioivaa ja 3. kustannustehokasta valmennusta ammattiliittojen jäsenille. Saimme luotua palvelun ja loppukesästä hikoilimme enää uimarannalla!  Miten teidän ammattiliittonne on valmistautunut mahdollisiin muutoksiin?

Blogin kirjoittajana Susan Calonius, Työelämän ravistelija

Lue lisää: www.uppartners.fi/aktiivimalli

Tule myös mukaan asiakastilaisuuteemme 12.9. kuulemaan asiasta!

EGR-asiakas! Syksyn video-CV -päivät on julkistettu

 

Video-CV, kammottava(ko) ajatus?

Videon merkitys työnhaussa kasvaa jatkuvasti. Olet miettinyt repäiseväsi ja tekeväsi video-CV:n, kunhan vain joku auttaisi sen teossa.  Nyt apua on tarjolla ja EGR:n piiriin kuuluville vieläpä ihan ilmaiseksi! UP Partners on virtuaalinen valmennusyritys, joka tuottaa uravalmennuksia erityisesti korkeasti koulutetuille, toki muillekin. Seuraamme vahvasti työnhaun trendejä ja kehotamme kaikkia kokeilemaan jatkuvasti yleistyvää Video-CV:n tekoa.

Toivotamme lämpimästi tervetulleiksi kaikki EGR:n piiriin kuuluvat Video-CV -valmennuksiimme & kuvauspäiviin Tampereelle 20.9. ja Saloon ja Helsinkiin 25.9. Valmennus, videon kuvaus, editointi ja tallenne ovat Sinulle maksuttomia.

Kuvausaikoja on tarjolla joustavasti myös työvelvoitteisille.

Sisältö:

 1. Video-CV:n sisältö kuntoon – hissipuheen rakentaminen, videovalmennus
 2. Hissipuheen luonti – uravalmentaja antaa kommentit puheestasi
 3. Videokuvaus – videokuvaajamme ottaa sinusta videon ammattimaisesti valaistuna ja äänitettynä
 4. Editointi – kuvausten jälkeen kuvaajamme editoi videon sinulle
 5. Valmis video – lähetetään sinulle sähköpostitse. Tämän jälkeen voit lähettää videon mahdollisille työnantajille

UP Partners on tunnettu laadukkaista palveluistaan. Tästä syystä yrityksemme käyttää parasta mahdollista videokuvaajaa priiman laadun takaamiseksi. Videokuvaajamme Salla Sorri (taiteen maisteri: videokuvaus, ohjaus ym.) on tunnettu laadustaan ja hän on ollut ehdolla mm. Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta. Portugalin elokuvafestivaaleilta kuvaajamme poistui palkintopokaali kainalossaan!  Priiman kuvausjälkensä lisäksi Salla puhuu useaa eri kieltä, joten hän pystyy ohjeistamaan kuvattavaa niin englannin kuin venäjänkin kielellä. Video-CV -kuvauksiin tulleet ovat kiitelleet Sallan erittäin rauhallista ja lämmintä persoonaa. Hän osaa huomioida jokaisen kuvattavan tarpeet ja kannustaa positiivisesti.

Ketkä ovat oikeutettuja ilmoittautumaan?

”Massairtisanomisen” kohdanneet (esim. Microsoft, Nokia, Helsingin yliopisto), ovat usein oikeutettuja Euroopan globalisaatiorahaston rahoittamaan valmennukseen. Varmista oikeutesi oman alueesi asiantuntijaltasi:  www.egr.fi. Jos olet EGR-tukeen oikeutettu, kirjaudu suoraan verkkopalveluumme www.urapalvelut.fi/egr.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset videocv@uppartners.fi

Ilmoittautuminen 18.9. mennessä. Tapahtumiin otetaan 30 ensimmäistä ilmoittautunutta!

EGR-asiakas, tervetuloa maksuttomaan Video-CV -kuvaukseen

Video-CV, kammottava ajatus(ko)?

Videon merkitys työnhaussa kasvaa jatkuvasti. Olet miettinyt repäiseväsi ja tekeväsi video-CV:n, kunhan vain joku auttaisi sen teossa.  Nyt apua on tarjolla ja EGR:n piiriin kuuluville vieläpä ihan ilmaiseksi! UP Partners on virtuaalinen valmennusyritys, joka tuottaa uravalmennuksia erityisesti korkeastikoulutetutuille, toki muillekin. Seuraamme vahvasti työnhaun trendejä ja kehotamme kaikkia kokeilemaan jatkuvasti yleistyvää Video-CV:n tekoa.

Toivotamme lämpimästi tervetulleiksi kaikki EGR:n piiriin kuuluvat Video-CV -valmennuksiimme & kuvauspäiviin Tampereelle 20.9. ja Saloon 25.9.

Kuvausaikoja on tarjolla joustavasti myös työvelvotteisille.

Sisältö:

 1. Video-CV:n sisältö kuntoon – hissipuheen rakentaminen, videovalmennus
 2. Hissipuheen luonti – uravalmentaja antaa kommentit puheestasi
 3. Videokuvaus – videokuvaajamme ottaa sinusta videon ammattimaisesti valaistuna ja äänitettynä
 4. Editointi – kuvausten jälkeen kuvaajamme editoi videon sinulle
 5. Valmis video – lähetetään sinulle sähköpostitse. Tämän jälkeen voit lähettää videon mahdollisille työnantajille

UP Partners on tunnettu laadukkaista palveluistaan. Tästä syystä yrityksemme käyttää parasta mahdollista videokuvaajaa priiman laadun takaamiseksi. Videokuvaajamme Salla Sorri (taiteen maisteri: videokuvaus, ohjaus ym.) on tunnettu laadustaan ja hän on ollut ehdolla mm. Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta. Portugalin elokuvafestivaaleilta kuvaajamme poistui palkintopokaali kainalossaan!  Priiman kuvausjälkensä lisäksi Salla puhuu useaa eri kieltä, joten hän pystyy ohjeistamaan kuvattavaa niin englannin kuin venäjänkin kielellä. Video-CV -kuvauksiin tulleet ovat kiitelleet Sallan erittäin rauhallista ja lämmintä persoonaa. Hän osaa huomioida jokaisen kuvattavan tarpeet ja kannustaa positiivisesti.

Ketkä ovat oikeutettuja ilmoittautumaan?

”Massairtisanomisen” kohdanneet (esim. Microsoft, Nokia, Helsingin yliopisto), ovat usein oikeutettuja Euroopan globalisaatiorahaston rahoittamaan valmennukseen. Varmista oikeutesi oman alueesi asiantuntijaltasi:  www.egr.fi. Jos olet EGR-tukeen oikeutettu, kirjaudu suoraan verkkopalveluumme www.urapalvelut.fi/egr.

Lisätietoja ja ilmottautumiset videocv@uppartners.fi

Ilmoittautuminen 14.9. mennessä. Tapahtumiin otetaan 30 ensimmäistä ilmottautunutta!