Uravalmentajien rekry käynnissä Hangosta Ivaloon!

Osaavaa uravalmentajaa ei ole helppo löytää. On urautuneita uravalmentajia ja THE URAVALMENTAJIA. Muistan yhden valmennustilanteen, jossa kysyin valmennettavaltani onko hän pohtinut uravalmentajaksi ryhtymistä. Vastauksen sain naurun kera: Eikös uravalmentajaksi ryhdytä vasta sitten kun kaikki muut kivet on jo käännetty.  Viimeisten vuosien aikana minulle on käynyt entistä selvemmäksi, ettei hyvä uravalmentaja ole todellakaan valinnut työnkuvaansa paremman puutteessa. Lähdimme valmentajatiimimme kanssa pohtimaan mitä hyvältä uravalmentajalta oikein vaaditaan.

Uravalmentajia on monenlaisia ja samoin myös käsityksiä uravalmentajan työstä. Hyvältä uravalmentajalta vaaditaan laajaa ammattialojen- ja aikuiskoulutusjärjestelmän tuntemista, erinomaiset tiedot nykyaikaisista työnhakuasiakirjoista, rekrytointikäyntänteistä ja yleensäkin työnhausta. Työnhaku on kuitenkin vain yksi uravalmentajan monista substansseista. Valmentaja auttaa valmennettaviaan tunnistamaan omaa osaamistaan, ideoimaan uusia työmahdollisuuksia, laatimaan hissipuheen ja loihtimaan headhuntereiden mielenkiinnon herättävän LinkedIn profiilin. Uravalmentaja auttaa myös silloin kun asiakas ei ole työnhaussa, vaan haluaa kirkastaa ammatillista suuntaansa, pohtia lisäkoulutusta tai miettiä miten jaksaisi työssään paremmin.

Substanssiosaamisen lisäksi valmentajan työskentelytyyli on tärkeässä roolissa. Valmentajan tulee olla nopeasti asiaan tarttuva, joka osaa ottaa heti kiinni valmennettavan ajatuksista ja viedä keskustelua eteenpäin tavoite mielessä. Face-to-face valmennusmuoto on monelle valmentajalle mieluinen, sillä siinä pääsee helposti ”valmennettavan lähelle”. Virtuaalinen valmennusmuoto asettaa valmentajalle lisähaasteita: valmentajan on hallittava teknologiset välineet, joita valmennuksessa käytetään ja lisäksi esim. puolen tunnin aikana tulisi saada asiakkaan tavoite täytettyä. Virtuaalivalmennus on hyvin dynaamista.

Erinomaisen uravalmentajan ei tarvitse olla extrovertti hölöttäjä, tapa olla läsnä merkitsee valmennettavalle paljon. Hyvä valmentaja osaa kuunnella, hallitsee erinomaiset vuorovaikutustaidot ja osaa tarttua asioihin nopeasti. Valmentajan energiataso on erittäin tärkeässä roolissa. Eräs valmennettavani kiitteli valmennussessioni lopusta minua mm. siitä että energiani tulee linjoja pitkin, hyvällä tavalla tietysti. Plussapisteitä ropisee nälästä tehdä tulosta. Tulos ei tarkoita rahantakomista, vaan sitä, että valmennettavan kanssa päästään aina konkreettisiin tuloksiin. Tuloksiin, jotka valmennuksen alussa valmentaja ja valmennettava ovat yhdessä laatineet.

Me UP Partnersilla tuotamme virtuaalista uravalmennusta pääosin korkeasti koulutetuille.  Virtuaalisen henkilökohtaisen uravalmennuksen toteutamme mm. video- tai puhelinkeskustelun avulla. Meillä on valmentajarekrytointi nyt käynnissä, rekryämme useamman valmentajan. Virtuaalisuuden ansiosta sinun ei tarvitse asua Helsingissä sijaitsevan päämajamme vieressä, vaan voit valmentaa esim. Ivalosta. Sinulla voi olla oma toiminimi tai haet palkkatöitä. Voit tehdä muutaman valmennustunnin viikottain tai tehdä valmennuksesta päätoimesi. Vaihtoehtoja riittää.  Toivomme sinun vastaavan käsitykseemme hyvästä uravalmentajasta ja koulutuksesi on vähintään AMK-tasoinen.

Venäjänkielentaitoisen valmentajan rekrytoimme heti ja suomen/englanninkielellä valmentavat kutsumme hakemuksen perusteella erikseen haastatteluun, joka pidetään 19.4 klo 17 alkaen.

Kerro meille millainen on sinun mielestäsi hyvä uravalmentaja ja miksi juuri sinä olet sellainen! Osoita työnhakutaitosi todeksi ja vakuuta meidät.

Yhteys joko LinkedIn kautta www.linkedin.com/in/susan-calonius/ tai susan.calonius@uppartners.fi. Valitettavasti emme ehdi vastata puhelintiedusteluihin. Nettisivumme löytyvät www.uppartners.fi.

p.s Onhan LinkedIn profiilisi tikissä?

Kannustan kaikkia (ei vain uravalmentajia) osallistumaan keskusteluun hyvästä uravalmentajasta. Millainen on sinun mielestäsi hyvä uravalmentaja?