Saisiko olla palautetta?

Lause, jota edelleen kuulee liian vähän työelämässä. Lause, jonka kuuleminen saattaa nostaa ajatuksen - mitä minä nyt olen tehnyt väärin? Lause, jonka käytön lisääminen kaikesta huolimatta sujuvoittaisi työyhteisön toimintaa ja syventäisi vuorovaikutussuhteita.

Palautteella tarkoitetaan sitä, että joku kertoo oman näkemyksensä jostakin asiasta, suorituksesta tai esiintymisestä. Palaute on tärkeä ja olennainen osa ihmisen elämää sekä työyhteisön elinehto - kasvulle, kehittymiselle sekä yhteisiin tavoitteisiin pääsemiselle. Palaute on myös yksi johtamisen tärkeistä työkaluista. 

Vaikka palautteen antaminen ja saaminen on yksi tärkeimpiä vuorovaikutuksen ja yhteistyön muotoja, usein koetaan, että palautetta annetaan ja saadaan liian harvoin tai sen antaminen koetaan haastavaksi. Oli kyseessä sitten kehu, kiitos tai korjaava palaute, se vaatii taitoja sekä palautteen antajalta että vastaanottajalta. Onneksi myös palautteen antamista ja vastaanottamista voi harjoitella. 

Lähde liikkeelle positiivisesta palautteesta

On tärkeää, että vuorovaikutusta, ihmissuhteita ja työyhteisöjä rakennetaan ja tuetaan positiivisella palautteella. Tällöin muodostuu luottamuksellinen ja turvallinen ilmapiiri, jossa myös korjaava palaute on turvallista antaa ja vastaanottaa. 

Korjaava palaute mahdollistaa kehittymisen 

Korjaava palaute on ensiarvoisen tärkeää, sillä sen avulla annetaan informaatiota siitä, miten voi korjata toimintaa ja tätä kautta onnistua vieläkin paremmin yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi vaikkapa työyhteisössä. Myös monet vuorovaikutuksen aiheet, kuten rajojen asettaminen tarvitsevat rinnalleen palautteen.

Usein käytetään suhdelukua 6:1 - 6 positiivista palautetta - yksi korjaava palaute.

Parhaisiin tuloksiin jatkuvan palautteen kulttuurilla

On myös tärkeää, että luodaan ja rakennetaan jatkuvan palautteen kulttuuria. Luodaan yhteiset pelisäännöt sille, miten, missä ja milloin palautetta annetaan ja saadaan (esimerkiksi säännölliset palaverit tai palautelaatikko). Hedelmällisin ja tukevin tapa on luoda yhteisöjä sekä ihmissuhteita, joissa “kehutaan, kiitetään ja korjataan matalalla kynnyksellä arjessa”.

Mieti siis, miten minä voisin omalla toiminnallani tukea palautekulttuurin muodostumista? Entä keneltä minä haluan saada lisää palautetta - ja pyydä sitä rohkeasti!

Kirjoittaja: UP valmentaja Reetta Viinanen

Edellinen
Edellinen

Millaisin voimavaroin lähdet kohti lomaa?

Seuraava
Seuraava

Uskallanko avata suuni?