Aktiivimalli laajenee vuonna 2019 !

aktiiviaaa.png

Aktiivimalli tuli voimaan 1.1.18. Keppi-&porkkana-malli on herättänyt tiukkaa keskustelua sekä työnhakijoiden että päättäjien keskuudessa. Kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet esim. te-toimiston kursseille, jotka täyttävät aktiivisuusmallin vaatimukset. Vuonna 2019 työnhakijan asema aktiivisuusmallin osalta "paranee". Aktiivisuuden laajennus osa I tulee voimaan 1.1.19. Tammikuusta lähtien voit opiskella sivutoimisesti 6 kk kerryttäen aktiivisuutta. Työnhakijana voit opiskella myös täysipäiväisesti ammatillisia valmiuksia tai yritystoimintaa tukevia opintoja. Opinnon saavat kestää enintään 6kk.

Aktiivimallin laajennus osa II tulee voimaan 1.4.19. Hallitus antoi asiaa koskevan asetuksen 28.12.2018. Huhtikuusta lähtien eivät ainoastaa te-toimistojen kautta järjestettävät kurssit kerrytä aktiivisuutta. Työllistämistä edistäviä palveluita voivat tarjota myös esim. ammattiliitot ja kunnat ja nämä kerryttävät myös työnhakijan aktiivisuutta. Lisäksi muutosturvakoulutuksen katsotaan täyttävän aktiivisuusehdot. Onhan ammattiliittonne jo valmistautunut tukemaan työnhakijajäseniä?

Millainen toiminta on työllistymistä tukevaa 1.4.2019 lähtien?

Aktiivisuusmallin muutoksella ei laajenneta sitä, millainen toiminta kerryttää aktiivisuutta. Osallisuutta ja hyvinvointia tukeva toiminta ei edelleenkään ole aktiivimallin mukaista aktiivisuutta kerryttävää toimintaa. Aktiivisuutta ei myöskään kerrytä työpaikkojen hakeminen, työhaastattelut, ja/tai osallistuminen rekrytointitapahtumiin. Palvelun tulee olla työllistymistä edistävää ja tälläiseksi toiminnaksi katsotaan valmennus tai vastaava palvelu. Valmennusmuotona voi olla lähi-tai verkkovalmennus.

Tuleeko ammattiliiton, kunnan tai järjestön toteuttaa työllistymistä edistävä palvelu itse?

Liiton, järjestön tai kunnan ei tarvitse toteuttaa itse tai yksin työllistämistä edistävää palvelua. Aktiivimallin tarkoitetut toimijat voivat järjestää työllistymistä tukevan toiminnan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Muu toimija voi olla myös sellainen toimija, jonka itsenäisesti järjestämänä kyseistä toimintaa ei huomioitaisi aktiivimallissa.

Mitä ammattiliitolta, kunnalta tai järjestöltä vaaditaan, jotta palvelu aktiivimallin mukaista?

Palvelun sisällön tulee edistää työllistymistä. Järjestäjän tulee kirjoittaa jokaiselle palveluun osallistuneelle osallistumistodistus. Valmennukseen osallistuneen tulee lähettää todistus työttömyysetuuden maksajalle; kassalle tai Kelalle.

Mistä saa lisätietoja?

KEHA-keskus tuottaa TE-palvelut –verkkosivustolle yleisluonteista tietoa toimijoista että toiminnan sisällöstä. Sivustolle tehdään linkki Suomi.fi palveluun, jonne toiminnan järjestäjät voivat ilmoittavaa järjestämistään työllistymistä tukevasta toiminnasta. TE-palvelut –verkkosivuille tuleva päivitys julkaistaan helmikuussa 2019, jolloin STM ja TEM yhteistyössä työhallinnon kehittämiskeskuksen kanssa järjestävät sidosryhmille eli työttömyyskassoille, Kelalle, TE-toimistoille ja asetuksessa tarkoitetuille toimijoille koulutuksen asetusmuutoksesta.

hallitusneuvos Marjaana Maisonlahti, p. 02951 63288, etunimi.sukunimi@stm.fi (28.12.2018 ja jälleen 7.1.2019 alkaen)
johtaja Liisa Siika-aho, p. 02951 63085, etunimi.sukunimi@stm.fi (31.12.2018-4.1.2019) ,

UP Partners:lla Aktiivimallin mukaisesta työllistämistä edistävistä palvelusta vastaa Susan Calonius, susan.calonius@uppartners.fi

Miksi sadan hakemuksen lähettäjä ei työllisty?

Miksi hakemus ei aina riitä?

Helsingin sanomien mielipideosastolla vastavalmistunut valtiotieteilijä kertoo lähettäneensä yli sata työhakemusta – tuloksetta! Seuraavana sunnuntaina julkaistaan vastine valtiotieteiljän mielipiteeseen. Vastineessa yhteiskuntatieteilijä kertoo elämän olevan epäreilua, koska hän on lähettänyt jo 200 työhakemusta tuloksetta. Takana on niukkabudjettiset opiskeluvuodet ja nyt olisi aika päästä töihin, mutta ei tärppää. Työssäni uravalmentajana tapaan vastaavanlaisia sadan hakemuksen työnhakijoita joka kuukausi ja olen vetänyt johtopäätöksen miksi sadan (on muuten vastaan tullut yksi tuhannenkin) työhakemuksen tyypit eivät työllisty. Heitä yhdistää yleensä kaksi asiaa:

1. He käyttävät samaa metodia työnhaussa jatkuvasti

2. He eivät oikeasti tiedä mitä osaavat

Saman metodin käyttäminen työnhaussa on yllättävää, kun Suomessa oppilaitokset kehottavat kriittiseen ajatteluun. Olenkin huomannut, että kriittistä ajattelua käytetään kyllä opiskeluissa, mutta se ei valitettavasti yllä työnhakuun. Kunpa jo opinahjoissa opetettaisiin työnhakua ja kriittisen ajattelun yhdistämistä. Oma työni on ravistella työnhakijaa ja auttaa häntä löytämään uusia metodeja ja ajattelutapoja työnhakuun. Jaan teille hyvin yksinkertaisen vinkin. MUUTA TOIMINTAMALLIA, JOS MALLI EI TOIMI! Tarkemmin sanottuna:

Piilotyöpaikka, piilotyöpaikka ja piilotyöpaikka. Piilotyöpaikkoja ei voi sivuuttaa työnhaussa! Olen tehnyt työtä työnhaun parissa vuodesta 2009 ja sinä aikana kaksi on saanut työpaikan te-palvelut.fi:n kautta, kaikki muut ovat työllistyneet piilotyöpaikkoihin. Piilotyöpaikoista taas 50 % löytyy jo somen verkostojen kautta. Te-palvelut.fi ja muita työnhakusivustoja tuijottamalla ei valitettavasti työllisty kovinkaan usein.

9 vinkkiä tuloksekkaampaan työnhakuun

 1. Jos perinteinen cv ei toimi, kokeile graafisempaa tai visuaalisempaa. Ilmaisia pohjia ja työkaluja on tarjolla vaikka miten paljon. Suosittelen ehdottomasta Canvaa. (Canva.com)

 2. Jos perinteinen työhakemus ei erotu, kokeile videohakemusta.

 3. Jos hakemus ei toimi lainkaan, kokeile markkinointikirjettä. Markkinointikirjeeseen yhdistetään AINA puhelinkontakti.

 4. Keskity kaikessa sisältöön. Karsi kliseet. Liian paljon näkee visuaalisesti upeita ansioluetteloita ja ammattimaisesti kuvattuja videohakemuksia, joiden sisältö on lattea ja täynnä itsestäänselvyyksiä.

 5. Brändää itsesi somessa ja verkostoidu. LinkedIn tarjoaa verkostoitumismahdollisuuden niille, joille face-to-face kontaktit ovat vaikeita.

 6. Vaihtoehtoja löytyy. Työnhaku on tunteiden täytteistä. Tärkeintä on, ettei jää maahan makaamaan. Pahinta on, että levität työnhaun negatiivista sanomaa erilaisissa somen keskustelupalstoilla ja leimaudut ns. ”hankalaksi tyypiksi”.

 7. Pyydä palautetta. Jotta osaat muuttaa työnhakuasiakirjojasi ja työnhakutapaasi, pyydä palautetta rekrytoijilta. Moni antaa sitä mielellään.

 8. Kaikkein tärkeintä on oman toiminnan analysointi! Muuta työnhakutapaa, työnhakuasiakirjoja yms., jos toimintasi ei tuota tulosta.

 9. Toiminnan analysoinnin ohella oman osaamisen tunnistaminen on äärettömän tärkeää! Valitettavasti Suomessa oppilaitokset eivät tähän eväitä juurikaan anna. Pysähdy ja kirjaa ylös mitä konkreettista osaamista opintosi ja työkokemuksesi ovat sinulle antaneet. Naistutkimuksen pääaineopiskella saattaakin olla HR-tehtäviin vaadittavaa osaamista tai  vaikkapa viestinnän opiskelijalla liiketalouden osaamista. Onkin äärettömän tärkeää tarkastella omaa osaamistaan myös koulutuksen ja työkokemuksen ulkopuolelta. Oman osaamisen tarkastelu on niin tärkeää, että siitä lupaan erillisen blogitekstin.

ANALYSOI TOIMINTAASI JO ENSIMMÄISEN HAKEMUKSEN JÄLKEEN – MUUTA TARVITTAESSA TOIMINTATAPAASI JA PÄÄSE KIINNI TAVOITTEESEESI!

Vinkit LinkedInin käyttöön

Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, LinkedIn - sosiaalisen median kanavien lista on lähes loputon ja lisää syntyy jatkuvasti. Ei ihme, että osaa ihmisistä ahdistaa somen käyttö, sillä siitä on tullut myös väline itsensä esittelyyn. Otetaan selfiet, belfiet ja näytetään hyviltä. Työnhaussa onkin hyväksi erottaa termit itsensä esittely ja oman osaamisensa esittely. Itsensä esittelystä on kyse postattaessa kuvia itsestä eri tilanteissa esim. ystävien kanssa. Työnantajalle /rekrytoijalle tämä ei kuitenkaan tuo mitään lisäarvoa töitä haettaessa.

Sen sijaan oman osaamisen esittäminen kiinnostaa rekrytoijia ja tästä syystä työnhakijan onkin tärkeää tuoda sitä esiin somessa. Sosiaalisen median kanavista suosittelen ehdottomasti kokeilemaan LinkedIn:ä, jos et siellä jo ole. Ja jos olet, tarkista että profiilisi kuvastaa osaamistasi. Käy läpi vielä seuraavat asiat:

 

· LinkedIn URL-osoitteesi. LinkedIn antaa automaattisesti osoitteeksi linkedin.com/in/etu-sukunimi/numerosarja. Editoi tämä numerosarja pois, tällöin osoitteesi näyttää dynaamisemmalta.

·         Nimike. Profiilia luodessasi täytät ensin ns. käyntikorttiosion, jossa kysytään tehtävänimikettäsi. Huolehdi, että tehtävänimikkeesi vastaa tavoitettasi. Jos olet työnhakijana, älä laita tehtävänimikkeeksi vanhaa työtehtävääsi, vaan kerro minkä alan tehtäviä haet. 

·         Dashboordista löytyy Career Interest-osio, jossa voit ilmoittaa  rekrytoijille olevasi työnhaussa (Let recruiters know you´re open).  Käytä osiota hyväksesi

·         Summary.  Tiivistelmään tulee laittaa ns. hissipuheesi, jossa kerrot osaamisestasi. Käytä hyväksesi numeroita (asiakasmääräsi, organisaation koko, myyntilukusi jne).  Tähän ei tule yksilöidä työkokemusta työpaikkakerrallaan.

·         Experience. CV:n kohdalla on ehdoton sääntö ettei se voi olla yli kahta sivua pitkä. LinkedIn:ssä ei ole vastaavia sääntöä. Mikäli työnantajasi on tuntemattomampi (eikä esim .kaikkien tuntema KONE) on hyvä aloittaa kertomalla yhdellä lauseella organisaatiosta. Tämän jälkeen avaa työtehtäväsi. Kerro onnistumistasi ja käytä jälleen hyväksesi lukuja. Voit liittää osioon myös kuvia ja videoita esim. presentaatioistasi.

·         Recommendations. Hanki suosittelijoita. Suosittelijat voivat olla vain 1-tason kontaktejasi, joten kutsu verkostoosi vanhat ja nykyiset työtoverisi, opiskelukaverit ja mahdolliset harrasteporukoista tutut ihmiset. Recommendations on lyhyt kirjallinen suositus työstäsi, jonka kontaktisi voi kirjoittaa sinusta ja sinä päätät haluatko julkaista sen. Suosittelen ehdottomasti julkaisemaan.  Rekrytoijat arvostavat recommendationseja, joten kerää niitä!  Moni sotkee recommendations:t endorsementteihin. Ne eivät ole sama asia. LinkedIin on mahdollista lisätä myös osaamislista (Skils) ja kontaktiesi on mahdollista käydä peukuttamassa Skilssejäsi. Tämä on vähän sama asia kuin tykätä facebookissa toisen kommentista.  Nämä peukutukset eivät juurikaan tuo lisäarvoa LinkedIn:ssä, joten niiden keräämiseen ei kannata hurjasti panostaa.

·         Toista läpi profiilisi niitä asiasanoja, joilla haluat tulla löydetyksi. Mitä useammin käytät tiettyjä asiasanoja, sen todennäköisemmin sinut löydetään sillä asiasanalla.

Näillä vinkeillä pääset alkuun LinkedIn kanssa - kokeile rohkeasti!

LinkedIn on tärkeä väylä organisaatioiden brändinäkyyvyyden lisäämiseen. Tästä syystä tarjoammekin liittoasiakkaillemme ilmaisen LinkedIn webinaarin 14.11.18 klo 8.30-9.30. Ilmoittaudu mukaan!

Aktiivimallin kehitysehdotus - miten liiton resurssit riittävät?

Aktiivimalli on ollut voimassa 1.1.2018 lähtien. Aktiivimalli on aktivoinut ainakin hallitusta, joka pohtii Aktiivimallin kehitysehdotusta ja jopa Aktiivimalli II:sta. Kehitysehdotuksesta on lausunnot annettu 2.8.18. ja toivottavasti pian saamme tietää  asiasta päätöksen. Sosiaali-ja terveysministeriön mukaan valmistelu on yhä polittiisessa prosessissa. Kehitysehdotuksen mukaan ammattiliittojen tarjoamat urapalvelut hyväksyttäisiin aktiivimallin vaatimusten mukaisiksi. Mikäli ehdotus menee läpi, lisää se ammattiliittojen painetta tarjota jäsenilleen urapalveluja. Jäsenet odottavat tietysti oman liittonsa tarjoavan palvelun heille.

Ehdotuksen mukaan koulutuksen tulisi kestää viisi päivää, toki päivien ei tule perättäisiä.  Ammattiliitto, jonka jäsenmäärä on n. 10 000 henkilöä ja työttömyysprosentti 4, joutuisi tarjoamaan koulutusta 400 jäsenelleen, mikäli haluaa vastata jäsentensä toiveeseen. Kertaluontoiset viidenpäivän setit eivät riitä, sillä Aktiivimallin mukainen tarkastelujakso on 65 tarkastelupäivää. Näin ollen liiton tulisi tarjota koulutussetit 65 tarkastelupäivän jakson  välein. Kriitikko sanoisi, että yleisesti koulutuspalveluja käyttää vain murto-osa. Tässä on kuitenkin kyseessä työttömän henkilön tulot, joista kukaan ei halua luopua. Sanomattakin on selvää, että tälläisten koulutuspalveluiden osallistujamäärät ovat normaalia isommat ja kustannukset liitoille isot.

Viiden päivän lähikoulutuskokonaisuuksien järjestäminen 65 päivän tarkastelujakson välein vie paljon resursseja. Ammattiliittojen kannattaakin harkita digitaalisten verkkovalmennusten hyödyntämistä Aktiivimallin osalta. Me UP Partnerilla olemme kehittäneen verkkovalmennuskurssin Aktiivimallia ajatellen. Oman koodarimme ansiosta mallia voidaan muokata kun Aktiivimallin muutosehdotuksen päätös tulee.  Verkkovalmennus on kustannustehokasta – liiton jäsenet voivat osallistua kurssille vaikkapa Australiasta käsin. Tälloin liiton ei tarvitse järjestää koulutuskierroksia ympäri maakuntia. Tämä säästää merkittävästi  kustannuksia.

Verkkokurssin avulla varmistetaan myös se, että kaikki liiton jäsenet saavat Aktiivimallin mukaista koulutusta. Kukaan ei jää ulkopuolelle. Te-toimistojen kautta järjestettävien koulutusten yhtenä ongelmana kun on ollut koulutuspaikkojen riittämättömyys,kaikki halukkaat eivät kursseille ole mahtuneet.

SAK:n 3.7.18 tiedotteen mukaan  (Aktiivimallin leikkuri kohtelee rankimmin ikääntyviä työttömiä – SAK:laiset työttömyyskassat: Vain 13 prosenttia ikääntyvistä täyttänyt aktiivisuusehdon) yli puolet, 54% SAK:laisista työttömistä on joutunut  4,65% leikkurin kohteeksi.  Mikäli liitto tarjoaa  Aktiivimallin mukaista verkkokurssia, kaikki mahtuvat valmennuksiin ja valmennus alkaa viikoittain. 

Aktiivimallin mukaisten koulutusten tarjoaminen lisäisi  myös hallinnollista työtä liitoissa.  Kehitysehdotuksen mukaan jokaisen osallistujan tulee saada todistus osallistumisesta koulutukseen ja jotta koulutus voidaan hyväksyä, tulee osallistujan kirjautua järjestelmään.  Olemmekin ottaneet nämä kommentit huomioon ja verkkokursseille osallistuneet saavat todistuksen automaattisesti ja toki kirjautuvat myös järjestelmään – tämä ei siis lisää liiton henkilökunnan työtaakkaa.

Aktiivimallin mukaisten koulutusten vastaavuuden (tulokset) ovat olleet kehnoja johtuen osin varmasti siitä, että koulutusryhmät ovat olleet varsin heterogeenisia (eritasonen koulutustausta, eritasoinen IT-osaaminen jne) . Verkkokurssissa olemme huomioineet myös tämän ja eri koulutustaustaisille ihmisille on omat kurssinsa. Lisäksi uskomme tuloksiin ja haluamme ennen kaikkea auttaa ihmisiä työllistymään.  Koulutuksemme käyneistä n.70% on työllistynyt. Mikäli liittosi jäsen ei onnistu työllistymään ensimmäisen 3 kuukauden aikana, tarjoamme hänelle jatkokurssin veloituksetta.Verkkokurssiin voi toki yhdistää myös henkilökohtaista valmennusta.

Mikäli liitossanne pyöritellään tällä hetkellä excel-taulukkoa ja ihmetellään miten ihmeessä rahat saadaan riittämään  Aktiivimallin mukaiseen toimintaan, suosittelen pohtimaan verkkokursseja osana uratarjontaanne.  Verkkokurssit ovat kustannustehokkainen, saavutettavin ja tuloksekas tapa auttaa jäseniä kohti työelämää.

 

Miten liittonne on valmistautunut aktiivimalllin muutoksiin?

Ota yhteyttä!

Blogin kirjoittana UP Partnersin työelämän ravistelija Susan Calonius. Susan vastaa myös Aktiivimallin kehitysehdotuksen mukaisista palveluista.

Ammattiliittokentässä huomio huomio - Aktiivimallin kehitysehdotus tulossa

Työttömyysturvan Aktiivimalli tuli voimaan 1.1.2018. Mallin mukaan työttömän henkilön on oltava työssä tietty määrä tai tienata yritystoiminnallaan vähintään 241,04 € 65 päivän aikana. Mikäli näistä ehdoista kumpikaan ei täyty, on työttömän henkilön oltava viisi päivää koulutuksessa (esim. uravalmennuksessa). Ehdot on mahdollista täyttää myös esim. olemalla viisi päivää työkokeilussa, työhönvalmennuksessa tai rekrytointikoulutuksessa. Mikäli työtön henkilö ei osallistu mihinkään edellä mainituista, viikate leikkaa 4,65 prosenttia työttömyystuesta seuraavan 65 maksupäivän ajan. Malli aiheutti pelkoa työttömien keskuudessa, sillä kukapa toivosi työttömyysetuutta leikattavan.

Aktiivimalli on saanut paljon arvostelua osakseen, eikä syyttä. Ammattiliittojen uravalmentajana olen saanut mallin käyttöönoton jälkeen lukuisia yhteydenottoja hätääntyneiltä ammattiliittojen työttömiltä jäseniltä. Näitä henkilöitä yhdistää halu työllistyä ja he ovat hakeneet aktiivisesti myös apua työnhakunsa tueksi. Aktiivimallin vaatimusten mukaisesti he ovat hakeutuneet esim. uraohjaukseen. Malli vaatii osallistumista palveluun; ongelmana on, etteivät esim. tietyn kohderyhmän uravalmennuksiin mahdu kaikki halukkaat.

Sain kesän alussa puhelun korkeasti koulutetulta työttömältä, joka oli hakenut uravalmennukseen jo kolmatta kertaa. Tälläkään kertaa ei tärpännyt. Työttömyysturvan leikkuri oli jo lähellä, kunnes viime hetkellä te-viranomainen otti yhteyttä henkilöön ja onnitteli valmennukseen pääsystä. Työnhakijan ilo hyytyi, kun hän kuuli, että hänet oli laitettu uravalmennusryhmään, joka on suunnattu vähäistä työkokemusta omaaville maahanmuuttajataustaisille. Ei sillä, että kohderyhmässä olisi mitään vikaa; kyseinen kurssi ei vain palvellut hänen tarkoituksiaan lainkaan. Niin vain vietti tämä korkeasti koulutettu työtön henkilö 15 päivää kurssilla toimien apuopettajana. Kurssin vetäjä ei osannut auttaa häntä lainkaan työnhaussa, sillä hänellä ei ollut kokemusta korkeasti koulutettujen työnhausta. Työllistymistä kurssi ei edistänyt lainkaan!

Resurssipula, uravalmennuskurssien vähyys ja erityisesti valmennusten huono vastaavuus ovat saattaneet herättää hallituksen pohtimaan asiaa uudestaan. Tällä hetkellä lausunnot kehitysehdotukselle on jo annettu. Kehitysehdotuksen mukaan myös ammattiliittojen tarjoamat uravalmennuspalvelut hyväksyttäisiin Aktiivimallin mukaisiksi. Hyvää kehitysehdotuksessa on ehdottomasti kohdennettavuus, sillä liitto voi tarjota valmennusta, jota jäsenet oikeasti kaipaavat. Tarkoituksen mukaisella valmennuksella päästään myös hyviin työllistymistuloksiin.  Ehdotuksessa on myös ongelmansa. Ammattiliittokentälle sysätään painetta tarjota yhä enemmän uravalmennusta – mutta mistä rahat? Te- toimistojen valmennuksiin eivät kaikki ole mahtuneet, onko ammattiliittojen siis varauduttava tarjoamaan valmennuksia kaikille jäsenilleen? Siirtyykö ammattiliittojen vastuulle työttömien jäsenten työllistäminen, kun te- toimistot eivät tehtävässä ole onnistuneet? 

Moni ammattiliitto tarjoaa erilaisia hyvinvointi- ja työnhakupalveluita jäsenilleen. Ehdotuksen mukaan koulutuksen sisällön tulee edistää työllistymistä. Näin ollen hyvinvointikoulutuksia ei hyväksyttäisi mukaan. Lisäksi ehdotuksessa on monia muitakin kriteerejä, jotta ammattiliittojen palvelut hyväksyttäisiin osaksi aktiivimallia.

UP Partners tuottaa uravalmennusta useille ammattiliitoille ja olemme seuranneet aktiivisesti Aktiivimallin kehitysehdotuksen etenemistä. Ennen kesälomia hikoilimme kehitysehdotuksen ansiosta ja mietimme miten toteuttaa 1. tuloksekasta, 2.kohderyhmän huomioivaa ja 3. kustannustehokasta valmennusta ammattiliittojen jäsenille. Saimme luotua palvelun ja loppukesästä hikoilimme enää uimarannalla!  Miten teidän ammattiliittonne on valmistautunut mahdollisiin muutoksiin?

Blogin kirjoittajana Susan Calonius, Työelämän ravistelija

Lue lisää: www.uppartners.fi/aktiivimalli

Tule myös mukaan asiakastilaisuuteemme 12.9. kuulemaan asiasta!

EGR-asiakas! Syksyn video-CV -päivät on julkistettu

 

Video-CV, kammottava(ko) ajatus?

Videon merkitys työnhaussa kasvaa jatkuvasti. Olet miettinyt repäiseväsi ja tekeväsi video-CV:n, kunhan vain joku auttaisi sen teossa.  Nyt apua on tarjolla ja EGR:n piiriin kuuluville vieläpä ihan ilmaiseksi! UP Partners on virtuaalinen valmennusyritys, joka tuottaa uravalmennuksia erityisesti korkeasti koulutetuille, toki muillekin. Seuraamme vahvasti työnhaun trendejä ja kehotamme kaikkia kokeilemaan jatkuvasti yleistyvää Video-CV:n tekoa.

Toivotamme lämpimästi tervetulleiksi kaikki EGR:n piiriin kuuluvat Video-CV -valmennuksiimme & kuvauspäiviin Tampereelle 20.9. ja Saloon ja Helsinkiin 25.9. Valmennus, videon kuvaus, editointi ja tallenne ovat Sinulle maksuttomia.

Kuvausaikoja on tarjolla joustavasti myös työvelvoitteisille.

Sisältö:

 1. Video-CV:n sisältö kuntoon – hissipuheen rakentaminen, videovalmennus
 2. Hissipuheen luonti – uravalmentaja antaa kommentit puheestasi
 3. Videokuvaus – videokuvaajamme ottaa sinusta videon ammattimaisesti valaistuna ja äänitettynä
 4. Editointi – kuvausten jälkeen kuvaajamme editoi videon sinulle
 5. Valmis video – lähetetään sinulle sähköpostitse. Tämän jälkeen voit lähettää videon mahdollisille työnantajille

UP Partners on tunnettu laadukkaista palveluistaan. Tästä syystä yrityksemme käyttää parasta mahdollista videokuvaajaa priiman laadun takaamiseksi. Videokuvaajamme Salla Sorri (taiteen maisteri: videokuvaus, ohjaus ym.) on tunnettu laadustaan ja hän on ollut ehdolla mm. Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta. Portugalin elokuvafestivaaleilta kuvaajamme poistui palkintopokaali kainalossaan!  Priiman kuvausjälkensä lisäksi Salla puhuu useaa eri kieltä, joten hän pystyy ohjeistamaan kuvattavaa niin englannin kuin venäjänkin kielellä. Video-CV -kuvauksiin tulleet ovat kiitelleet Sallan erittäin rauhallista ja lämmintä persoonaa. Hän osaa huomioida jokaisen kuvattavan tarpeet ja kannustaa positiivisesti.

Ketkä ovat oikeutettuja ilmoittautumaan?

”Massairtisanomisen” kohdanneet (esim. Microsoft, Nokia, Helsingin yliopisto), ovat usein oikeutettuja Euroopan globalisaatiorahaston rahoittamaan valmennukseen. Varmista oikeutesi oman alueesi asiantuntijaltasi:  www.egr.fi. Jos olet EGR-tukeen oikeutettu, kirjaudu suoraan verkkopalveluumme www.urapalvelut.fi/egr.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset videocv@uppartners.fi

Ilmoittautuminen 18.9. mennessä. Tapahtumiin otetaan 30 ensimmäistä ilmoittautunutta!

EGR-asiakas, tervetuloa maksuttomaan Video-CV -kuvaukseen

Video-CV, kammottava ajatus(ko)?

Videon merkitys työnhaussa kasvaa jatkuvasti. Olet miettinyt repäiseväsi ja tekeväsi video-CV:n, kunhan vain joku auttaisi sen teossa.  Nyt apua on tarjolla ja EGR:n piiriin kuuluville vieläpä ihan ilmaiseksi! UP Partners on virtuaalinen valmennusyritys, joka tuottaa uravalmennuksia erityisesti korkeastikoulutetutuille, toki muillekin. Seuraamme vahvasti työnhaun trendejä ja kehotamme kaikkia kokeilemaan jatkuvasti yleistyvää Video-CV:n tekoa.

Toivotamme lämpimästi tervetulleiksi kaikki EGR:n piiriin kuuluvat Video-CV -valmennuksiimme & kuvauspäiviin Tampereelle 20.9. ja Saloon 25.9.

Kuvausaikoja on tarjolla joustavasti myös työvelvotteisille.

Sisältö:

 1. Video-CV:n sisältö kuntoon – hissipuheen rakentaminen, videovalmennus
 2. Hissipuheen luonti – uravalmentaja antaa kommentit puheestasi
 3. Videokuvaus – videokuvaajamme ottaa sinusta videon ammattimaisesti valaistuna ja äänitettynä
 4. Editointi – kuvausten jälkeen kuvaajamme editoi videon sinulle
 5. Valmis video – lähetetään sinulle sähköpostitse. Tämän jälkeen voit lähettää videon mahdollisille työnantajille

UP Partners on tunnettu laadukkaista palveluistaan. Tästä syystä yrityksemme käyttää parasta mahdollista videokuvaajaa priiman laadun takaamiseksi. Videokuvaajamme Salla Sorri (taiteen maisteri: videokuvaus, ohjaus ym.) on tunnettu laadustaan ja hän on ollut ehdolla mm. Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta. Portugalin elokuvafestivaaleilta kuvaajamme poistui palkintopokaali kainalossaan!  Priiman kuvausjälkensä lisäksi Salla puhuu useaa eri kieltä, joten hän pystyy ohjeistamaan kuvattavaa niin englannin kuin venäjänkin kielellä. Video-CV -kuvauksiin tulleet ovat kiitelleet Sallan erittäin rauhallista ja lämmintä persoonaa. Hän osaa huomioida jokaisen kuvattavan tarpeet ja kannustaa positiivisesti.

Ketkä ovat oikeutettuja ilmoittautumaan?

”Massairtisanomisen” kohdanneet (esim. Microsoft, Nokia, Helsingin yliopisto), ovat usein oikeutettuja Euroopan globalisaatiorahaston rahoittamaan valmennukseen. Varmista oikeutesi oman alueesi asiantuntijaltasi:  www.egr.fi. Jos olet EGR-tukeen oikeutettu, kirjaudu suoraan verkkopalveluumme www.urapalvelut.fi/egr.

Lisätietoja ja ilmottautumiset videocv@uppartners.fi

Ilmoittautuminen 14.9. mennessä. Tapahtumiin otetaan 30 ensimmäistä ilmottautunutta!

Uravalmentajien rekry käynnissä Hangosta Ivaloon!

Osaavaa uravalmentajaa ei ole helppo löytää. On urautuneita uravalmentajia ja THE URAVALMENTAJIA. Muistan yhden valmennustilanteen, jossa kysyin valmennettavaltani onko hän pohtinut uravalmentajaksi ryhtymistä. Vastauksen sain naurun kera: Eikös uravalmentajaksi ryhdytä vasta sitten kun kaikki muut kivet on jo käännetty.  Viimeisten vuosien aikana minulle on käynyt entistä selvemmäksi, ettei hyvä uravalmentaja ole todellakaan valinnut työnkuvaansa paremman puutteessa. Lähdimme valmentajatiimimme kanssa pohtimaan mitä hyvältä uravalmentajalta oikein vaaditaan.

Uravalmentajia on monenlaisia ja samoin myös käsityksiä uravalmentajan työstä. Hyvältä uravalmentajalta vaaditaan laajaa ammattialojen- ja aikuiskoulutusjärjestelmän tuntemista, erinomaiset tiedot nykyaikaisista työnhakuasiakirjoista, rekrytointikäyntänteistä ja yleensäkin työnhausta. Työnhaku on kuitenkin vain yksi uravalmentajan monista substansseista. Valmentaja auttaa valmennettaviaan tunnistamaan omaa osaamistaan, ideoimaan uusia työmahdollisuuksia, laatimaan hissipuheen ja loihtimaan headhuntereiden mielenkiinnon herättävän LinkedIn profiilin. Uravalmentaja auttaa myös silloin kun asiakas ei ole työnhaussa, vaan haluaa kirkastaa ammatillista suuntaansa, pohtia lisäkoulutusta tai miettiä miten jaksaisi työssään paremmin.

Substanssiosaamisen lisäksi valmentajan työskentelytyyli on tärkeässä roolissa. Valmentajan tulee olla nopeasti asiaan tarttuva, joka osaa ottaa heti kiinni valmennettavan ajatuksista ja viedä keskustelua eteenpäin tavoite mielessä. Face-to-face valmennusmuoto on monelle valmentajalle mieluinen, sillä siinä pääsee helposti ”valmennettavan lähelle”. Virtuaalinen valmennusmuoto asettaa valmentajalle lisähaasteita: valmentajan on hallittava teknologiset välineet, joita valmennuksessa käytetään ja lisäksi esim. puolen tunnin aikana tulisi saada asiakkaan tavoite täytettyä. Virtuaalivalmennus on hyvin dynaamista.

Erinomaisen uravalmentajan ei tarvitse olla extrovertti hölöttäjä, tapa olla läsnä merkitsee valmennettavalle paljon. Hyvä valmentaja osaa kuunnella, hallitsee erinomaiset vuorovaikutustaidot ja osaa tarttua asioihin nopeasti. Valmentajan energiataso on erittäin tärkeässä roolissa. Eräs valmennettavani kiitteli valmennussessioni lopusta minua mm. siitä että energiani tulee linjoja pitkin, hyvällä tavalla tietysti. Plussapisteitä ropisee nälästä tehdä tulosta. Tulos ei tarkoita rahantakomista, vaan sitä, että valmennettavan kanssa päästään aina konkreettisiin tuloksiin. Tuloksiin, jotka valmennuksen alussa valmentaja ja valmennettava ovat yhdessä laatineet.

Me UP Partnersilla tuotamme virtuaalista uravalmennusta pääosin korkeasti koulutetuille.  Virtuaalisen henkilökohtaisen uravalmennuksen toteutamme mm. video- tai puhelinkeskustelun avulla. Meillä on valmentajarekrytointi nyt käynnissä, rekryämme useamman valmentajan. Virtuaalisuuden ansiosta sinun ei tarvitse asua Helsingissä sijaitsevan päämajamme vieressä, vaan voit valmentaa esim. Ivalosta. Sinulla voi olla oma toiminimi tai haet palkkatöitä. Voit tehdä muutaman valmennustunnin viikottain tai tehdä valmennuksesta päätoimesi. Vaihtoehtoja riittää.  Toivomme sinun vastaavan käsitykseemme hyvästä uravalmentajasta ja koulutuksesi on vähintään AMK-tasoinen.

Venäjänkielentaitoisen valmentajan rekrytoimme heti ja suomen/englanninkielellä valmentavat kutsumme hakemuksen perusteella erikseen haastatteluun, joka pidetään 19.4 klo 17 alkaen.

Kerro meille millainen on sinun mielestäsi hyvä uravalmentaja ja miksi juuri sinä olet sellainen! Osoita työnhakutaitosi todeksi ja vakuuta meidät.

Yhteys joko LinkedIn kautta www.linkedin.com/in/susan-calonius/ tai susan.calonius@uppartners.fi. Valitettavasti emme ehdi vastata puhelintiedusteluihin. Nettisivumme löytyvät www.uppartners.fi.

p.s Onhan LinkedIn profiilisi tikissä?

Kannustan kaikkia (ei vain uravalmentajia) osallistumaan keskusteluun hyvästä uravalmentajasta. Millainen on sinun mielestäsi hyvä uravalmentaja?

Hyödynnä työllistymistä tukevat palvelut

Valmennuksessa kohtaamme asiakkaita, jotka eivät tunne oikeuksiaan tai heille tarjottavia palveluita. Moni yrittää etsiä työtä yksin, kun uravalmentajan apu olisi helposti hyödynnettävissä. Tiedätkö sinä esim. oletko oikeutettu EGR-palveluihin?

Harva työtön tuntee hänelle tarjottavat palvelut

Uravalmentajan työn kautta törmään välillä tilanteisiin, jossa työnhakija ei ole tietoinen omista oikeuksistaan tai palveluista, joita hänellä on oikeus käyttää. Virkamiehetkin ovat ihmisiä ja kiireessä he eivät ehdi aina kaikkea asiakkaalle kertomaan. Saattaa myös olla, että ensimmäistä kertaa työttömäksi jäänyt on sokkitilassa, eikä kaikki tieto millään läpäise.  Käytännöt vaihtelevat myös alueittain, kiitos harkinnanvaraisuuden. Työnhakija saattaa olla hyvinkin sekaisin oikeuksistaan.  Uravalmentajan tehtävä on auttaa työnhakijaa työllistymisessä ja olla perillä erilaisista työllistymispalveluista.

Työllistymispalveluita eri kohderyhmille ja eri tilanteisiin

PALKKATUKI: Työnantajalle maksettava rahallinen korvaus työttömän työllistämisestä. Korvaus on joko 30 %, 40 % tai 50 % palkkakustannuksista. Erityisesti säätiöt palkkaavat palkkatuen turvin huonon taloustilanteensa takia. Lue lisää ja selvitä oma oikeutesi: http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonantajalle/loyda_tyontekija/tukea_rekrytointiin/palkkatuki/index.html

TYÖNETSIJÄPALVELU: Palvelua tarjotaan eri alueilla eri kohderyhmille. Pirkanmaalla palvelu on esim. alle 30-vuotiaille, Hämeessä taas tarjotaan palvelua säätiöissä palkkatuella työskenteleville.  Työnetsijä on työnhaun personal trainer, jonka tehtävä on etsiä kanssasi tavoitteidesi mukaista työpaikkaa. Lue lisää http://toimistot.te-palvelut.fi/pirkanmaa/nuoret/tyonetsijapalvelu

URAVALMENNUS: Suunnattu uutta uraa suunnitteleville. Valmennus tapahtuu ryhmässä valmentajan johdolla. Näistä valmennuksista löytyy huikeaakin huikeampia urbaanitarinoita netin syövereistä. Totuus on, että valmennusten taso vaihtelee valmentajakohtaisesti. Aivan kuten kampaajia, on uravalmentajiakin eri tasoisia. Joidenkin uravalmennusten taso on huikea ja valmennettavat kokevat saavansa face to face -valmennuksesta paljon irti. Sopii sinulle, joka haluat pois neljän seinän sisältä ja tavata muita. http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/tukea_tyollistymiseen/uravalmennus/index.html

OMAEHTOINEN OPISKELU: Tämä vaihtoehto on tarkoitettu opiskelijoille, joiden ikä yli 25v. Voit opiskella keskenjääneen tutkinnon loppuun tai aloittaa uuden tutkinnon työttömyystuella. Tuki (kuten kaikki muukin) perustuu harkinnanvaraisuuteen ja sitä saa enintään kahden vuoden ajalta. Ennen opiskelujen aloittamista sinun on saatava puolto omaehtoiseen opiskeluun te-toimistosta. http://te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/omaehtoinen_opiskelu/

REKRYKOULUTUS: Koulutuksen avulla voidaan kouluttaa täsmäosaamista uudelle työntekijälle. Koulutus tapahtuu pääosin yrityksessä ja koulutuksen minimikesto on kaksi viikkoa. Koulutusjakso on palkatonta (olet oikeutettu työttömyystukeen). Jakson jälkeen työnantaja työllistää sinut yritykseen. Rekrykoulutuksessa on siis aina palkintona työpaikka. http://te-palvelut.fi/te/fi/tyonantajalle/loyda_tyontekija/etsi_tyontekijaa/rekrykoulutus/index.html

FEC-REKRYKOULUTUS: Sekoitetaan hyvin usein yllämainittuun rekrykoulutukseen. Nämä ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. FEC on suunnattu koulutetuille työnhakijoille ja tarjoaa lisäosaamista työnhakijoille. Tarjolla on eri ohjelmia mm. projektiosaamisen, Google-analytiikan ja myynnin parista. Koulutus kestää 6 kk ja maksaa työpaikalle n. 1000 €/kk. Koulutuksen aikana saat työttömyyskorvausta. FEC-rekrykoulutus ei sitouta yritystä palkkaamaan sinua koulutuksen jälkeen, toisin kuin yllä oleva rekrykoulutus. Lisätietoja eri toteuttajien kotisivuilta. Katso esim. http://www.fec-rekry.fi/ ja http://www.aaltopro.fi/rekrytointiin-tahtaavat-koulutusohjelmat

TYÖHÖNVALMENNUS: on henkilökohtaista ohjausta sinulle, joka kaipaat apua työhakemuksen, cv:n tai vaikkapa koulutusvalinnan kanssa. Yleisesti ottaen pidetty palvelu, sillä se keskittyy juuri sinun tarpeisiisi. http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/tukea_tyollistymiseen/tyohonvalmentaja/index.html

ERILAISET PILOTTIHANKKEET, ESIM. ÄKKILÄHTÖ TYÖHÖN on nimensä mukaisesti tarkoitettu 3-6 kk työttöminä olleille, joilla on halu palata nopeasti takaisin työelämään. Ensimmäisen kokeilun kohderyhmää ovat Uudellamaalla majoitus- ja ravitsemusalan sekä kauppa- ja myyntialan henkilöt. Toinen kokeilu on puolestaan suunnattuICT-, digi- ja markkinointialojen työnhakijoille. Pilottihankkeita on useita valtakunnallisesti. Lue lisää http://toimistot.te-palvelut.fi/uusimaa-akkilahto-tyohon

Näiden koulutusten sanahirviöiden joukko on lisääntynyt ja nyt tarjotaan myös EGR-koulutusta. EGR-koulutuksen ollessa uusimpia työnhauntukipalveluita on se myös vähiten tiedetyin. Mikä on tuo salainen koodikielinen EGR?

Uuteen työhön – EGR?

EGR (Euroopan globalisaatiorahasto) tarjoaa mahdollisuutta irtisanotuille suurten irtisanomisten jälkeen. Ohjelmisto- ja ICT-ala on erityisesti kärsinyt isoista irtisanomista, joissa työtehtävistä vapautettujen määrää ei lasketa sadoissa vaan tuhansissa henkilötyövuosissa. Viimeisimpänä rahoituksen piiriin on päässyt Helsingin Yliopisto mittavien irtisanomistensa vuoksi. ”Vapaalla jalalla” on paljon osaavaa ja koulutettua väkeä, joista osalla työnhaku ei ole ollut ajankohtaista vuosiin.

EGR-raha tukee tällaisia työnhakijoita tarjoamalla heille erilaisia koulutuksia. Osalla yrityksistä on omat outplacementointiohjelmansa, mutta tuloksia ei silti synny. Osassa taas ei tarjota lainkaan outplacement-palveluja. Mikäli kuulut kohderyhmään (ja viimeisimpänä työnantajanasi on mm. Nokia, Microsoft, muu ICT-alan yritys tai Helsingin yliopisto) sinulla on todennäköisesti oikeus saada EGR:n kautta ILMAISTA URANEUVONTAA!

Uraneuvontaa antavat tahot, jotka tuottavat laadukkaita työllistymispalveluita yrityksille ja ammattiliittojen jäsenille.

Sinun ei tarvitse pelätä ”pakko-osallistumista työllistymiskursseille”, vaan EGR:n kautta saat yksilöllistä ohjausta juuri sinun tarpeisiisi, usein virtuaalisesti ja puhelimitse. Mikäli mielit ryhmäkursseille, EGR ei ole sinua varten!

Millaisiin asioihin voit saada apua EGR-projektin kautta?

 • Omien vahvuuksien tunnistaminen – Mitä minä oikeasti osaan ja kuka minun osaamisestani hyötyy?
 • Mistä niitä töitä löytyy, kun julkisesti haussa oleviin paikkoihin tulee pahimmillaan satoja hakemuksia/paikka?
 • Miten teen ajanmukaiset työnhakuasiakirjat: cv, hakemus, markkinointikirje?
 • Sosiaalinen media – Miten käyttää sosiaalista mediaa hyödyksi?
 • Työhaastattelutilanteet - pitching
 • Uusi ura – Haluan jotain uutta, en vain tiedä mitä.

Mikäli tuskailet näiden asioiden kanssa, selvitä oletko oikeutettu EGR-tukeen oman alueesi EGR-neuvojalta: http://egr.fi/fi/yhteystiedot

Voit ottaa myös yhteyttä suoraan palvelua tarjoaviin yrityksiin. Ensimmäisestä UP Partnersin valmentamasta EGR-ryhmästä lähes 80% työllistyi tai pääsi jatkokoulutukseen suuntautumaan uudelle uralle. UP Partners tarjoaa virtuaalista palvelua EGR-asiakkaille: http://www.urapalvelut.fi/egr

susan.jpg

Susan Calonius
Uravalmentaja
UP Partners

Avainsanat: Työllistymisen tukipalvelut uravalmennus, työnhakuvalmennus, EGR, irtisanomiset, Microsoft, Nokia, Helsingin Yliopisto, työllistyminen